De meldingen van griep en verkoudheid stijgen

Vooral kinderen tot vijftien jaar hebben al last van griepverschijnselen.

In België is de grens voor de griepepidemie nu al overschreden, daar zijn naar schatting 18.000 mensen besmet met de Mexicaanse griep. Nu de scholen weer zijn begonnen na de kerstvakantie heeft ook in Nederland het griepvirus kans om zich snel verder te verspreiden. Volgens www.degrotegriepmeting.nl zijn met name in het westen en noordoosten van Nederland al zoveel mensen ziek dat een epidemie niet lang op zich zal laten wachten. „Vooral kinderen tot vijftien jaar hebben nu last van griepachtige verschijnselen”, zegt Carl Koppeschaar, initiatiefnemer van de site. Het gaat volgens hem om milde griepvarianten, „maar ook het Mexicaanse griepvirus van 2009 waart rond.” Het is het vijfde winterseizoen op rij dat zijn site de Grote Griepmeting houdt; bedoeling is om officiële metingen van huisartsenposten en het RIVM voor te zijn. De laatste cijfers van het RIVM stammen uit week 51 van vorig jaar, en daaruit bleek nog dat het aantal mensen dat griep had maar langzaam steeg. In de week voor Kerst hadden 30 op de 100.000 mensen ‘griepachtige klachten’. Hoe betrouwbaar zijn dan de cijfers van een website waar mensen zelf doorgeven hoe ze zich voelen? In 2006 deden de tienduizenden vrijwillige deelnemers de wetenschap versteld staan door de nauwkeurigheid waarmee zij de griepgolf in kaart brachten. Toen bleek uit een wetenschappelijke publicatie van artsen van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg dat de grote griepmeting zeer betrouwbare resultaten oplevert. (NRC)

De site houdt meldingen van griep en verkoudheid bij, via www.degrotegriepmeting.nl