Bijna 25 procent meer auto's verkocht in 2010

None

Veel consumenten kochten een auto vanwege de belastingvoordelen voor zuinige modellen.

De verkoop van nieuwe personenauto’s in Nederland is het afgelopen jaar met 24,8 procent gestegen ten opzichte van 2009. Dit meldden brancheorganisaties Rai en Bovag gisteren. In 2010 werden in totaal 483.164 nieuwe wagens aangeschaft. In 2009 lag dit aantal nog op 387.180. Oorzaak? Het gaat om aankopen die in 2009 werden uitgesteld om de crisis, zegt een woordvoerder van Bovag. Bovendien gingen consumenten overstag vanwege de belastingvoordelen voor kleine, zuinige auto’s. Vooral de nieuwe milieuvriendelijke dieselmodellen zijn populair. Diesel was altijd voordeliger dan benzine, maar de aanschaf- en wegenbelasting op dieselauto’s was relatief hoog. Dat is nu anders. Op verschillende dieselmodellen is de aanschafbelasting (BPM) en de motorrijtuigenbelasting (MRB) afgeschaft. „Dus kunnen mensen vanaf de eerste kilometer profiteren.” (NRC)