Bedreigde burgemeester 'veilig'

De beveiligingsmaatregelen voor de Helmondse burgemeester Fons Jacobs (CDA) zijn opgeheven. Dit zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch. De burgemeester van de Brabantse gemeente dook begin december 2010 onder na ernstige bedreigingen aan zijn adres, vermoedelijk afkomstig uit het drugsmilieu. Dit gebeurde nadat Jacobs toestemming had gegeven om een tweede coffeeshop te openen in Helmond. De toekomstige eigenaar van de shop werd eveneens bedreigd.

Bovendien werd de coffeeshop, die nog in aanbouw was, eerst getroffen door een explosief en enkele dagen later geramd door een terreinwagen. Jacobs keerde op 19 december terug in zijn Helmondse woning, nadat hij drie weken ondergedoken zat. Tot gisteren heeft er een speciale bewakingseenheid op het gazon van zijn huis gestaan en heeft Jacobs permanent de beschikking gehad over persoonlijke beveiligers. Wat de redenen zijn om aan te nemen dat Jacobs niet meer hoeft te vrezen voor zijn veiligheid, wil het OM niet zeggen. „We zijn ervan overtuigd dat beveiliging niet langer nodig is, maar het onderzoek loopt nog. De burgemeester kan zijn normale leven in ieder geval weer oppakken.” Er is op dit moment één verdachte in de zaak. Het gaat om een 38-jarige Eindhovenaar die eerder werd opgepakt, maar wegens gebrek aan bewijs moest worden vrijgelaten. De Helmondse burgemeester zou vanmiddag een persconferentie geven over de voorbije weken.