Al wakker? Zie de zon in twee delen opkomen

De zonsopkomst van vandaag is een bijzondere. Wie vroeg op is, kan de zon rond 8.50 uur in twee delen zien opkomen. Dat komt doordat er precies dan een gedeeltelijke zonsverduistering gaande is.

Op het moment dat de zon in het zuidoosten tevoorschijn komt, wordt ze voor ruwweg de helft bedekt door de (niet waarneembare) maan. Eerst verschijnt de linkerpunt van de half verduisterde zonneschijf boven de horizon, dan de rechterpunt. Onder ideale omstandigheden vertoont de zon zich een paar tellen als twee heldere hoorns – een grote en een kleine. Zo’n dubbele zonsopgang is maar een paar keer per eeuw te zien.

Na zonsopkomst schuift de maan nog een stuk verder voor de zon. Op het hoogtepunt, omstreeks 9.15 uur, is ongeveer driekwart van de zon verduisterd. De zon staat dan nog heel laag boven de horizon. Nog eens anderhalf uur later is de eclips voorbij.

Zodra het zonlicht wat feller wordt, is het verstandig om een eclipsbrilletje op te zetten. Een gewone zonnebril voldoet niet. Wel wordt het licht van de opkomende zon getemperd door de dampkring, zeker als er ook nog wat mist of bewolking is. In dat geval kan het hemelverschijnsel ook zonder oogbescherming worden opgemerkt.

Ook in de uren vóór de zonsopkomst is er van alles te zien aan de hemel. Mogelijk zijn er nog een paar meteoren. En tegen de ochtend schittert de planeet Venus als een opvallend heldere ster in het zuidoosten.

    • Eddy Echternach