Zwaailicht op taxi

Geen krant op 3 januari in 1971, vandaar een bericht van 2 januari.

Taxichauffeurs laten hun wagens beveiligen

ROTTERDAM, 2 jan. - – Naar aanleiding van de moordaanslag op zijn collegaJ. Dijkman, anderhalve week geleden, heeft de 24-jarige Rotterdamse taxichauffeur G. Schoemaker zijn auto laten beveiligen met een alarminstallatie. Naast het ontkoppelingspedaal heeft hij op de vloer een knop laten aanbrengen, die met de voet in werking kan worden gesteld. Het gevolg is dat alle autolichten gaan knipperen.

De claxon gaat op hetzelfde ritme werken. Ook de mobilofoon wordt hierop aangesloten, zodat de centrale onmiddellijk gewaarschuwd kan worden. Een andere Rotterdamse taxichauffeur, de 24-jarige P. Spruit, heeft zijn auto laten voorzien van een separatieruit tussen chauffeur en passagier, een oranje zwaailicht op het dak en een sirene. Op het dashboard is een microfoon geplaatst, die door middel van een voetpedaal in gebruik kan worden gesteld. In noodgevallen kan de chauffeur rechtstreeks de taxitelefooncentrale oproepen zonder dat de passagier dit merkt.

Nederlandse industrie werkt op volle toeren

Door een onzer redacteuren

DEN HAAG, 2 jan. – - De Nederlandse industrie heeft vorig jaar de grenzen van haar capaciteit bereikt. Dat de industriële bedrijvigheid op een hoogtepunt is beland, komt door de sterke stijging van de binnenlandse bestedingen. Het ministerie van economische zaken heeft berekend dat de particuliere consumptie in ons land vorige jaar met 8 procent is toegenomen.

De bedrijven hebben weer heel wat meer uitgegeven voor vernieuwingen en uitbreidingen. De investeringen in vaste activa (gebouwen, machines en dergelijke) zijn in 1970 ongeveer tien procent hoger geweest dan in het jaar daarvoor. De vertraging in de groei van de Nederlandse export is voor een deel het gevolg van het feit dat onze bedrijven hun topcapaciteit bereikten. Aan de andere kant kreeg de import daardoor betere kansen. [...]