Zon komt morgen op in twee delen

De zonsopkomst van morgen is een bijzondere. Wie vrij uitzicht heeft op de zuidoostelijke horizon kan de zon rond 8.50 uur in twee delen zien opkomen. Dat komt doordat precies op dat moment een gedeeltelijke zonsverduistering gaande is.

Op het moment dat de zon morgen in het zuidoosten tevoorschijn komt, wordt zij voor ruwweg de helft bedekt door de (niet waarneembare) maan. Eerst verschijnt de linkerpunt van de half verduisterde zonneschijf boven de horizon, dan de rechterpunt. Onder ideale omstandigheden vertoont de zon zich gedurende een paar tellen als twee heldere hoorns – een grote en een kleine. Zo’n dubbele zonsopgang is slechts enkele keren per eeuw te zien.

Na zonsopkomst schuift de maan nog een stuk verder voor de zon. Op het hoogtepunt, omstreeks 9.15 uur, is ongeveer driekwart van de zon verduisterd. De zon staat dan nog heel laag boven de horizon. Nog eens anderhalf uur later is de eclips voorbij.

Zodra het zonlicht wat feller wordt, is het verstandig om een zogeheten eclipsbrilletje op te zetten, verkrijgbaar bij publiekssterrenwachten en stichting De Koepel in Utrecht. Een gewone zonnebril voldoet niet. Wel wordt het licht van de opkomende zon getemperd door de dampkring, zeker als er ook nog wat mist of bewolking is. In dat geval kan het hemelverschijnsel ook zonder oogbescherming worden opgemerkt.

Ook in de uren vóór de zonsopkomst is er van alles te zien aan de hemel. Er kunnen in de nacht van maandag op dinsdag enkele tientallen meteoren (‘vallende sterren’) per uur verschijnen – dat gebeurt een aantal malen per jaar. En tegen de ochtend schittert de planeet Venus als een opvallend heldere ster in het zuidoosten.

    • Eddy Echternach