Zet beste dansers in bij 'Sleeping Beauty'

Wie The Sleeping Beauty van Het Nationale Ballet ziet, weet hoe pracht en praal ogen. Na bijna dertig jaar is de enscenering van Peter Wright uit 1981, in de vormgeving van Philip Prowse, nog steeds overdonderend. Goud glimt overdadig, kristallen luchters glinsteren, Tsjaikovski’s prachtige muziek klinkt en het choreografische genie van de Frans-Russische Marius Petipa, die het ballet in 1890 creëerde, schittert. Een kroonjuweel.

Deze ‘Bijbel van het ballet’, zou nog meer schitteren als de leiding van Het Nationale Ballet de hogere echelons van het danserstableau frequenter zou inzetten. Het zou ook logisch zijn, want The Sleeping Beauty is niet alleen een weerspiegeling van de grootsheid van het tsaristische hof, maar representeert ook de hiërarchie van het klassieke ballet, met zijn eerste en tweede solisten, grand sujets, coryphées, corps de ballet en éleves.

In de meeste voorstellingen van de afgelopen reeks treden in de grofweg negen (half)solistische vrouwenrollen náást de titelrol meestal slechts twee of drie (tweede) solisten op. De variaties voor de feeën, prachtige miniatuurtjes waarvoor solisten vroeger de neus niet optrokken, blijven daardoor vlak.

De meeste solisten die in de reeks van vijftien voorstellingen de hoofdrollen dansten, waren totaal slechts een, twee of drie keer actief. Buiten die optredens waren de meesten, in voetbaltermen, bankzitters. Ongebruikt kapitaal – want Het Nationale Ballet hééft goede solisten.

Daartegenover staat dat sommige debutanten nog niet aan deze grote rollen toe waren, technisch niet, stilistisch niet, conditioneel niet. Van de vrouwelijke novices overtuigt alleen de vederlichte Jurgita Dronina.

Aan de ene kant worden dus dansers, waarvan enkele zeker getalenteerd, overvraagd. Aan de andere kant worden de solistische rangen ‘ondervraagd’. Zonde. En in tijden waarin gezelschappen hun bestaansrecht moeten bewijzen onverstandig.

Nogmaals: The Sleeping Beauty is een overweldigend mooie productie, maar laat haar de volgende keer toch maximaal stralen!

    • Francine van der Wiel