Wonderschone Storm

De Storm naar Shakespeare. Regie: Liesbeth Coltof. Vanaf 8 jaar. Gezien 17/12 De Krakeling Amsterdam. Tournee t/m 20/02 Inl: www.toneelmakerij.nl ****

„Mijn broer Antonio werd hertog van Milaan en ik werd hertog van mijn boekenkast.”

In De Storm (The Tempest, 1611), op het toneel gebracht door De Toneelmakerij en Firma Rieks Swarte, is Prospero heerser over een miezerig eiland. Hier bekwaamt hij zich in magie en hij heeft het net een beetje onder de knie als er een schip voorbij vaart met aan boord zijn boze broer. Tijd voor Prospero om een storm op te laten steken. De schipbreukelingen spoelen aan op Prospero’s eiland.

De voorstelling is een vrolijke mix van genres: romance, komedie, tragedie en musical. Maar ook klucht (deuren!) en poppenspel. Wonderschoon is de taal, bewerkt door Liesbeth Coltof. De poppen en het decor zijn van Rieks Swarte. Joost Belinfantes muziek is een mooie mengeling van modern en zeventiende-eeuws.

Onovertroffen zijn de kostuums van Carly Everaert. Prospero’s mantel laat zich op de vloer uitspreiden tot een perfect rond kleed met erop, in zwarte verf, een labyrint. Peter De Graef is een innemende Prospero, Rogier in ’t Hout een verrukkelijk vileine Calibaan en Tjebbo Gerritsma een aanstekelijk zatlap.

Dit is – Shakespeare zou gruwen van de term – totaaltheater. In het diepst van je gedachten ben je zelf een tovenaar. En kun je het leven naar je eigen hand zetten.

    • Elisabeth Heijkoop