Wachtwoorden leiden tot grote hoeveelheden data van Robert M.

Op de computer van Robert M. zijn “heel grote hoeveelheden” data toegankelijk geworden door de wachtwoorden die M. na zijn aanhouding verstrekt heeft. Dat heeft persofficier Otto van der Bijl van het Amsterdamse Openbaar Ministerie vanmiddag gezegd tegenover NRC Handelsblad.

De uit Riga afkomstige M. werkte als groepsleider op meerdere crèches in Amsterdam en als oppas bij mensen thuis. Hij wordt ervan verdacht zeer jonge kinderen seksueel te hebben misbruikt. Tijdens verhoren heeft hij volgens justitie de namen genoemd van kinderen die hij zou hebben misbruikt.

NRC-redacteur Merel Thie, die over deze zaak schrijft, benadrukt dat het grootste gedeelte van de data hiermee boven water is.

Er zijn op dit moment volgens Van der Bijl “geen signalen” dat er nog veel bestanden door encryptie niet zichtbaar zijn voor justitie. “Al kunnen we ook niet uitsluiten dat die er zijn”, voegde hij daaraan toe.

Het is overigens opmerkelijk dat het Openbaar Ministerie nu naar buiten brengt dat er grote hoeveelheden toegankelijk zijn, terwijl ze eerder nog verklaarden dat het “nog jaren kon duren voordat alles ontsleuteld was”, terwijl ze die wachtwoorden vermoedelijk toen ook al hadden.

Eerder al had justitie bekendgemaakt dat er strafbaar materiaal is gevonden op “de informatiedragers van M.”. Het OM wil niet zeggen of Robert M. nog intensief wordt verhoord en of hij nog nieuwe informatie prijsgeeft. “Maar het mag duidelijk zijn dat we nog niet uitgepraat zijn met hem.”

Het Openbaar Ministerie is een website gestart waar ouders worden geïnformeerd over de laatste stand van zaken in het onderzoek.