Vuvuzela maakt plaats voor bierlucht

Giovanni van Bronckhorst (35) maakte gisteren zijn debuut bij de oud-internationals. Hij was verreweg de populairste voetballer in Haarlem.

02-01-2011, Haarlem. Koninklijke HFC - Ex-Oranje. Giovanni van Bronckhorst en Aaron Winter voor de wedstrijd. Foto Bas Czerwinski

Als een popster werd hij gisteren verwelkomd. Giovanni van Bronckhorst moest zich een weg banen langs jonge handtekeningjagers, gillende pubermeisjes en volwassen mannen die maar wat graag met hem op de foto wilden.

Of hij dat erg vond? Van Bronckhorst onderging het met een lach. De Rotterdammer was verreweg de populairste speler bij de traditionele nieuwjaarswedstrijd in Haarlem tussen de Koninklijke HFC en de oud-internationals (0-4).

Zijn roem is nog niet vergaan. Terwijl voetballers als Jean-Paul van Gastel, Wim Jonk en Arthur Numan in een rechte lijn naar het speelveld liepen, moest Van Bronckhorst minuten uittrekken om het gras te bereiken. Zijn populariteit is begrijpelijk. Afgelopen zomer zaten zijn veelal jonge supporters nog met spanning te kijken naar het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika, waar Van Bronckhorst (35) op 11 juli zijn laatste officiële wedstrijd – de verloren finale tegen Spanje – speelde. Toen waren het de vuvuzela’s die domineerden, gisteren werd hij getroffen door een lucht van bier en rookworsten.

Uiterlijk is hij nog niet veel veranderd. Het oranje shirt paste hem als vanouds, net als de witte aanvoerdersband die stevig om zijn arm zat. En dan de rust die hij uitstraalde. De volledige controle, de strakke crosspass en zijn nauwkeurig genomen vrije trap. Van Bronckhorst liet het allemaal nog één keer zien.

Als je hem zo op het veld ziet lopen, dan gaan de gedachten vrijwel automatisch terug naar de wedstrijd tegen Italië op het Europees kampioenschap in 2008. De beelden gingen de hele wereld over; hoe hij een bal van de lijn haalde, een rush naar voren maakte en uiteindelijk aan de basis stond van de 2-0. Het was zijn moment.

De 106-voudig international kan terugkijken op een mooie carrière. Van Bronckhorst speelde voor Feyenoord, RKC, Glasgow Rangers, Arsenal en Barcelona, waarmee hij in 2006 de Champions League won.

„Hij zou nog makkelijk meekunnen in Feyenoord 1”, zei assistent-trainer Ben Wijnstekers na afloop. „Met de rust die hij uitstraalt en de kwaliteiten die hij nog heeft, is dat geen probleem. Maar goed, hij heeft ervoor gekozen om een stapje terug te doen. Dat moeten we respecteren.”

Van Bronckhorst is aan zijn tweede leven begonnen na zijn afscheidswedstrijd bij Feyenoord, afgelopen zomer. Zijn voornaamste tijdverdrijf gaat op aan de cursus Trainer Coach 1, waarmee hij voorlopig alleen assistent-coach kan worden. Verder traint hij af en toe nog mee met het eerste elftal van Feyenoord.

„Ik wil rustig kijken of het trainersvak iets voor mij is”, zei Van Bronckhorst na de wedstrijd. „Ik denk dat je niet te snel de overstap moet maken van speler naar trainer. Je moet jezelf de tijd gunnen om de juiste keuze te maken. Ik heb niet voor niets even afstand genomen. Ik denk rustig na over mijn toekomst.”

Van Bronckhorst liet zich niet verleiden tot uitspraken over die toekomst. Nu Frank de Boer hoofdtrainer van Ajax is, komt er een vacature bij het Nederlands elftal van bondscoach Bert van Marwijk. En Feyenoord-trainer Mario Been kan ook wel wat hulp gebruiken. Of ‘Gio’ daar iets voor voelt? „Het is duidelijk dat Feyenoord en Oranje bij mij in het hart zitten. Maar nogmaals: ik heb geen duidelijke toekomstplannen.”

Van Bronckhorst speelde de hele wedstrijd tegen de Koninklijke HFC. De linkermiddenvelder keek met veel plezier terug op zijn debuut, waar meer dan vierduizend toeschouwers op afgekomen waren. „Ik vind het leuk dat er zo veel mensen zijn komen kijken”, zei de voormalig topvoetballer. „De sfeer was goed, zowel op het veld als in de kleedkamer. Met de meeste spelers heb ik toch jarenlang samengespeeld.”

De nieuwjaarswedstrijd in Haarlem deed verlangen naar vervlogen tijden. De dieptepasses van Wim Jonk, de vrije trap van Pierre van Hooijdonk of de fenomenale techniek van Ronald de Boer. Het oogde allemaal zo makkelijk, zo beheerst.

Uiteindelijk wonnen de oud-internationals, gecoacht door Sjaak Swart, met 4-0 (twee doelpunten van Michael Mols, Pierre van Hooijdonk en Martijn Reuser). En terwijl de spelers van de Koninklijke HFC na afloop rustig een biertje en een sigaretje konden nemen, moest Van Bronckhorst zich weer door de menigte wurmen. Dit keer niet in tenue, maar op hippe sneakers en in een trendy spijkerbroek en luxe overjas.

Op weg naar de bitterballen. Nu mag het tenslotte.

    • Jan Cees Butter