Vrees voor tachtig doden na gekapseisde boten bij Jemen

Voor de kust van Jemen zijn vermoedelijk ruim tachtig opvarenden omgekomen bij het kapseizen van twee boten met migranten uit Ethiopië en Somalië, meldt CNN.

Het gaat om twee verschillende ongelukken. In beide gevallen sloeg een boot in de Golf van Aden om als gevolg van zware windstoten en golven. Van één boot konden drie Somaliërs gered worden. Die boot had in totaal 46 opvarenden. Op de andere boot zaten 35 tot 40 mensen, waarvan de meesten uit Ethiopië. Reddingstroepen hopen nog meer overlevenden uit het water te kunnen halen.

Jaarlijks proberen duizenden migranten uit Ethiopië en Somalië vanuit Noord-Somalië naar Jemen te vluchten. Volgens NRC-redacteur Mark Schenkel wagen ze de reis door de Golf van Aden om de toestand in het eigen land te ontvluchten.

“Je hoort vaker verhalen van boten die daarbij verloren gaan - of van migranten die letterlijk voor de haaien gegooid worden door brute mensensmokkelaars. Er vallen honderden doden per jaar tijdens zo’n poging tot oversteken. Dit is bovendien het rustige seizoen; de zee is nu kalmer dan pakweg twee maanden geleden.”

    • Peter Zantingh