Uitgelicht

Scheveningen 10-5-2010 Erica Terpstra Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Film

Casino Royale (Martin Campbell, 2006, VS/Engeland). Daniel Craig (1968) is de zesde acteur die 007 gestalte mag geven, ruiger én gevoeliger dan ooit tevoren. De technische snufjes ontbreken. Er wordt te voet achtervolgd en met de blote vuist gemoord. Vertrouwde exotische locaties. SBS6, 20.30-23.25u.

Mr. Magorium’s Wonder Emporium (Zach Helm, 2007, VS). Magische familiefilm pakt nogal oubollig en fantasieloos uit. Dustin Hoffman geeft plichtmatig gestalte aan meneer Magorium, de 243-jarige excentrieke uitbater van een magische speelgoedwinkel waarin het speelgoed een eigen leven leidt. Hij vindt het welletjes en hoopt dat Natalie Portman, de jonge verkoopster die al jaren in de winkel werkt, zijn opvolger wil worden. RTL8, 20.30 22.20u.

Millennium: Mannen die vrouwen haten (Niels Arden Oplev, 2009, Zweden). Eerste deel van in twee mootjes gehakte verfilming van Mannen die vrouwen haten, het eerste deel van de Millennium trilogie van Stieg Larsson. Noomi Rapace geeft perfect gestalte aan Lisbeth Salander, de vrijgevochten computerhacker annex gothic. Michael Nyqvist is de wat uitgebluste, linkse journalist Mikael Blomkvist. Ned.3, 22.00-23.35u.

Life of Brian (Terry Jones, 1979, Engeland). Orthodoxe groeperingen van christelijke én joodse signatuur trachtten destijds in Amerika vergeefs een verbod te bewerkstellingen van misschien wel de beste bioscoopfilm van de Britse ‘anarchisten’ van Monty Python. Uitzinnige parodie op het leven van Jezus van Nazareth neemt niet alleen stelling tegen de klassieke verheerlijking van Christus als smetteloze held maar bespot ook de opvatting dat Jezus eigenlijk een rebel was. Canvas, 22.00-23.35u.

Young@Heart (Stephen Walker, 2007, Engeland). Innemende documentaire van Britse regisseur over het wel wee van een Amerikaans koor van hoogbejaarden. Ze zingen, als ze niet voortijds overlijden, pittige popklassiekers van James Brown, The Ramones en The Clash. Canvas, 23.35-1.15u.

Family Business (Sidney Lumet, 1989, VS). Sean Connery, Dustin Hoffman en Matthew Broderick spelen grootvader, vader en zoon uit New York, die gezamenlijk een inbraak beramen. Ondanks situering in crimineel milieu een serieus, sentimenteel gezinsdrama dat ons wil overtuigen van het belang van een hechte familieband. RTL7, 23.55u.

Actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de hulpverlening in Nederland. Hugo kreeg genoeg diagnoses: ADHD, ontwikkelingsachterstand en licht verstandelijk gehandicapt. Maar goede begeleiding bleef uit. Hugo is een van de velen in Nederland. Hij zwierf op straat en raakte verzeild in de criminaliteit. Moeder Carla luidt de noodklok: door gebrek aan goede hulpverlening vreest zij voor het leven van haar zoon. Duizenden mensen zoals Hugo, vallen buiten de boot omdat ze geen juiste hulp kunnen krijgen. Een onderzoek naar de soort opvang en begeleiding die nodig is en naar de reden waarom het steeds fout gaat. Ned.1, 19.00-19.20u.

Nieuwsuur. De regering wil prostituees verplichten zich te laten registreren door een zogenoemde peespas te introduceren. Dit zou de mensenhandel en het misbruik van vrouwen tegengaan. De prostituees zelf en de hoerenlopers zijn tegen, de hulpverlening stelt dat vrouwen die tot prostitutie worden gedwongen dan in de illegaliteit verdwijnen. Een reportage. Ned.2, 22.00-22.45u.

Informatief

Terzake. Vooruitblik op het jaar met personen die praten over hun werk en hun leven. Vandaag Romelu Lukaku, voetballer bij Anderlecht, voor wie 2011 wellicht een toptransfer zal brengen. Canvas, 20.00-20.40u.

Wintergasten 2010. Internationale gasten ondervraagd aan de hand van film- en televisiefragmenten Leon Verdonschot praat met de zanger Antony Hegarty die vorig jaar met zijn groep TheJohnsons te gast was op het Holland Festival. Zie ook pagina 17. Ned.2, 20.25-22.00u.

Stargazing live. Natuurkundige Brian Cox bekijkt met komiek en televisiepresentator Dara O Briain telescoopbeelden afkomstig van diverse plekken op de wereld. Ze geven de komende drie dagen commentaar bij de drukste dagen van de hemelse kalender, met een meteorenregen, een gedeeltelijke verduistering van de zon en het helder oplichten van de grootste planeet in het zonnestelsel: Jupiter. BBC 2, 21.00-22.00u.

Erica op reis. Voormalig topsporter en sportbobo Erica Terpstra, presenteert een nieuw reisprogramma. Zij bezoekt Java, waar ze haar jeugd heeft doorgebracht en ziet het zwembad terug waar ze haar eerste zwemlessen kreeg. Op Bali bezoekt ze onder meer de natuurgenezer Ketut Liyer, die bekend is uit het boek van Elizabeth Gilbert Eten, Bidden en Beminnen. Ned.1, 22.15-23.05u.

Dokument: Omars schuld. Persoonlijke film van documentairemaker Michiel Brongers over de ingrijpende gevolgen van een verkeersongeluk. Na een cafébezoek wordt Brongers aangereden waarbij hij twee verbrijzelde benen en een gebroken neus oploopt. De automobilist laat zijn telefoonnummer voor hem achter. Maar Brongers twijfelt of hij contact wil opnemen. Terwijl zijn vriendin zwanger is van hun eerste kind, begint voor hem een lange weg van operaties en revalidatie. Hij worstelt met de vraag of het ongeluk misschien zijn eigen schuld is. Via gesprekken met zijn vriendin en met zijn vrienden die op die avond bij hem waren, probeert hij zicht te krijgen op wat er precies is gebeurd. Ned.2, 22.45-23.45u.

5 jaar later. Fragmenten uit een gesprek van vijf jaar geleden vormen de leidraad voor een nieuw gesprek. Vanavond met Gerd Leers, nu minister voor Immigratie en Asiel, toen burgemeester van Maastricht. Presentatie: Jeroen Pauw. Ned.1, 23.05-0.05u.

NTR Podium: Wagner - Lohengrin. Eerste Akte uit Richard Wagners populairste opera Lohengrin in het Amsterdams Concertgebouw. Opname van 2 februari 2008 met het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en solisten onder leiding van Jaap van Zweden. Ned.2, 23.45-0.54u.