Twee jongeren dood door vuurwerk

Door een onzer redacteuren

Bij de jaarwisseling zijn in Harderwijk en Tolbert twee jongeren omgekomen door vuurwerkbommen.

Dat heeft de politie bekendgemaakt. Een 13-jarige jongen uit Utrecht overleed nadat hij werd geraakt door illegaal vuurwerk dat in Harderwijk werd afgestoken. Hij stond daar als omstander bij.

In Tolbert overleed in de nieuwjaarsnacht een 17-jarige jongen nadat een illegale vuurwerkbom ontplofte, deels in zijn gezicht. Volgens de politie had de jongen de bom zelf gemaakt en afgestoken. Hij was gemaakt van illegale nitraatbommen in een buis. In de nieuwjaarsnacht werd in Tilburg een 29-jarige man doodgeschoten.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt op basis van een eerste inventarisatie dat er „minder incidenten” hebben plaatsgevonden en „meer aanhoudingen” zijn verricht dan het voorgaande jaar. „Het was bepaald niet rustig, maar de trend is positief”, zegt een woordvoerder. Maar in 2009 en 2010 overleden geen mensen als direct gevolg van vuurwerk. Wel stierf vorig jaar een 54-jarige man die een gasbrander gebruikte bij het carbidschieten.

De meeste meldingen bij de politie gingen dit jaar over vernieling (842), maakte het ministerie bekend. Er werd 588 keer melding gemaakt van brandstichting, 348 keer van mishandeling en 182 keer van openlijke geweldpleging (182). Daarmee ligt het totale aantal gemelde incidenten 20 procent lager dan vorig jaar. Het aantal aanhoudingen door de politie steeg met ruim 20 procent naar 1253.

Bij het ministerie zijn meldingen binnengekomen over zeven politieagenten die gewond zijn geraakt. In totaal waren er 115 meldingen over geweld tegen ambulancemedewerkers, agenten en anderen met een publieke taak, bij de vorige jaarwisseling waren dat er nog 92. Eind deze week zal er meer zicht zijn op de materiële schade.

Maandagochtend zaten er nog 187 verdachten in de cel, maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend.