Tosca Niterink is terug en Johnny is SM-slaaf

‘Walhalla’, de nieuwe comedyserie van BNN, gaat over een groep vrienden in een café op de Wallen. Het gaat niet over misdaad en betaalde liefde. Regisseur Job Gosschalk: ‘Vrouwenhandel is gewoon niet leúk.’

Voor VPRO-kijkers van zekere leeftijd breekt vanavond een ontroerend moment aan: Tosca Niterink keert terug op televisie. Als oudere prostituee Blauwe Nel in de twaalfdelige comedy-serie Walhalla van BNN.

Nadat Niterink in de jaren tachtig beroemd werd als partner van Arjan Ederveen in Theo en Thea, Kreatief met Kurk en Borreltijd, verdween ze voor jaren uit beeld. Iets met liefdesleed in Friesland, mediteren, reizen, en misschien ook wel iets met drugs en zwerven. Nu staat ze in Walhalla tussen tv-sterren als Johnny de Mol en Bridget Maasland.

Regisseur Job Gosschalk: „Niterink is gewoon geknipt voor de rol. Het is een jongerenserie, het zou over twintigers gaan, maar van ‘t Schaep met de vijf Pooten hadden we geleerd dat het leuker is om een diverse cast te hebben, met voor elk wat wils. En dat het makkelijker is om personages te hebben die al een keer door het leven zijn gehaald. Dat geldt zeker voor Niterink. Als ze opkomt en ze zegt in doorrookt Amsterdam: ‘Goedemiddag Robin’, dan is het al meteen geweldig.”

In Walhalla komt een groepje vrienden elkaar iedere dag tegen in het café van de volslanke Robin, gespeeld door Eva Van der Gucht, die iedere keer weer een andere man naar haar bovenkamertje sleept, to grote schok van haar huisgenote, de bleue Molly. Verder aan de bar: de sukkelige taxichauffeur, de homojongen die nog in de kast zit, de oude hoer, de zelfingenomen macho, en de bitch in Chanel met haar hondje Zoa.

Walhalla speelt zich af in een café op de Wallen, maar afgezien van Blauwe Nel speelt het rosse leven nauwelijks een rol. Gosschalk: „Schrijvers Frank Houtappels, Wim Bax en ik wilden een serie over de Wallen maken. Maar vrouwenhandel, dat is gewoon niet leuk. Daarom speelt het zich wel af op de Wallen, maar gaat het over mensen die niet in de seksindustrie werken. Nou ja, Johnny de Mol heeft steeds bijbaantjes in Casa Rosso enzo.” In de eerste aflevering zien we De Mol bijvoorbeeld als slaaf in een SM-act. In een te krap lederen broekje kruipt hij over het podium terwijl een meesteres hem over de billen zweept. Als zijn vrienden komen kijken, vergeet hij even zijn vernederende positie en zwaait vrolijk naar zijn publiek.

Gosschalk is eigenlijk casting director, maar sinds de film Alles is liefde (2007) produceert hij ook zelf, en vorig jaar debuteerde hij als regisseur, met de tv-serie S1ngle. Nu werkt hij aan zijn eerste speelfilm, Alle tijd, met Paul de Leeuw.

Heeft hij als regisseur voordeel van zijn casting-ervaring? Gosschalk: „Zes vrienden in een café; dat is niet bepaald: Jezus, wat heeft die Gosschalk dat goed bedacht. Ik denk vanuit de casting. Ik wilde iets maken met Johnny de Mol en Bridget Maasland, overigens voor ik wist dat ze het met elkaar doen. Dan wilde ik Tosca Niterink erbij, en Eva Van der Gucht ertussen. Zo is de serie ontstaan.”

Het gaat weliswaar niet over de seksindustrie, maar wel over seks, op een beschaafde manier. „Inderdaad, we hebben een homo die bezorgd is over de lengte van zijn geslacht, we hebben de nymfomane kleuterjuf. Maar het is geen Spuiten en Slikken: De Serie geworden, wat overigens best een goed idee is.”

Wat opvalt is de lieve, gemoedelijke toon. Walhalla is niet cynisch of bijtend. Gosschalk: „Dat komt door de samenstelling van de cast. Er worden best harde dingen gezegd, maar de spelers halen zelf de scherpe kantjes eraf.”

De serie doet denken aan ‘t Schaep. Is dat bewust? Gosschalk: „We hebben ook alles in de studio gefilmd en het is ook Amsterdams, dat is inderdaad Schaepachtig. Maar nee, we hebben niet geprobeerd om een ‘Schaep’ voor jongeren te maken.”

En waarom heeft Johnny de Mol een enorme T van De Telegraaf op zijn borst getatoeëerd? Is dat sluikreclame? „Denk je dat mij dat niet verbaasde? Nee, die T heeft hij zelf laten zetten, dat is niet voor de serie.” Naar het schijnt verwijst de T naar de naam van een overleden vriend.

Walhalla, vanaf vanavond elke maandag op Ned 3, 21.15 uur.

    • Wilfred Takken