Strenger rookverbod in Spanje van kracht

Daarmee heeft het land het strengste rookverbod van Europa.

Spanje doet roken in cafés in de ban. Een nieuwe antirookwet verbiedt roken in alle openbare ruimtes, waaronder cafés. De wet is vanaf gisteren van kracht. Ook in restaurants, discotheken en luchthavens mag niet meer gerookt worden. Daarnaast is het verboden te roken op kinderspeelplaatsen en bij de ingangen van scholen en ziekenhuizen.

Spanje is de op drie na grootste tabaksproducent van de Europese Unie en werd gezien als rokersvriendelijk. Het parlement nam in 2006 een wet aan, die roken verbood op het werk. Maar in bars en restaurants met een oppervlakte van minder dan honderd vierkante meter mocht wel gerookt worden. Grotere restaurants mochten een rookruimte hebben, maar dat is nu ook niet langer toegestaan.

De nieuwe antirookwet is een van de meest strenge van de EU. Volgens de horecafederatie zal het verbod leiden tot een verlies van 145.000 arbeidsplaatsen en 10 procent inkomstenderving. Maar de regering zegt dat dit in Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië ook niet is gebeurd. (AP)