Slurpen voor je geluk

Het geluk, dat helpen we graag een handje. Dus lieten we kurken knallen, schoten vuurwerk de lucht in om boze geesten te verjagen en roepen we elkaar nu nog tot diep in januari de ‘beste wensen’ toe. En dan is er natuurlijk nog allerlei gelukbrengend eten: wie de wereldwijde culinaire nieuwjaarstradities in één maaltijd had willen stoppen, kon heel Oudejaarsdag in de keuken staan. Om maar wat te noemen: Italiaanse linzenschotels (linzen lijken op muntjes, dus brengen financiële voorspoed), groenten als snijbiet en boerenkool (lijken op gevouwen bankbiljetten) en varkensvlees, dat geluk brengt omdat varkens optimistische dieren zijn die altijd in de grond aan het wroeten zijn naar lekkers. Wat meteen de reden is waarom je met Oud en Nieuw geen kreeft moet eten, want die zwemmen achteruit. En achteruitgang, dat willen we natuurlijk niet.

Ooit was ik op oudejaarsavond te gast bij een Japanner. Om middernacht gingen we allemaal naar buiten met onze champagne, net als de rest van de straat, maar wij kregen er door onze gastheer ook een kommetje sobanoedels bij aangereikt. Dat is namelijk in Japan het traditionele nieuwjaarseten: de lange zachte slierten symboliseren een soepele overgang van oud naar nieuw en bovendien een lang leven. Voor het optimale effect moet je de noedels wel eten zonder ze in tweeën te breken. Lekker ongegeneerd slurpen dus.

Omdat ik vast niet de enige ben die de smaakpapillen weer een beetje wil opschudden na een week van toastjes brie, kerstkransjes en botersaus, maken we met die noedels een pittig, groen en slurpbaar gerecht. Gezond, maar vooral lekker – want dat blijft ook in 2011 het belangrijkste eetcriterium.

Noedels met boerenkool, voor 2 personen

60 ml. witte wijnazijn

1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker

1 verse rode chilipeper, zaadjes verwijderd, kleingesneden

2 tenen knoflook, geplet

2 eetlepels Japanse sojasaus

1 eetlepel sesamolie

rasp en sap van een halve sinaasappel

250 gram boerenkool (hele bladen)

150 gram sobanoedels (boekweitnoedels, te koop bij toko en natuurwinkel)

1 ui, in ringen

1 teen knoflook, gesnipperd

100 gram tahoe, in kleine blokjes

handje ongezouten, geroosterde cashewnoten

lente-uitjes, in ringen

olie

Verhit de azijn, suiker, chilipeper en knoflook tot de suiker gesmolten is. Neem van het vuur, laat afkoelen en roer dan sojasaus, sesamolie en sinaasappel rasp- en sap erdoor. Verwijder de harde nerven van de boerenkool en snij de (gewassen) bladen in grove stukken.

Kook de noedels gaar. Giet af en spoel ze onder de koude kraan. Verhit een scheutje olie in een wok. Bak ui en knoflook een minuutje en voeg dan de boerenkool toe. Laat al roerend slinken en voeg een beetje zout toe. Doe er wat water bij en laat zo’n 10 minuten stoven. Bak de tahoe even mee, voeg dan noedels en saus toe. Laat alles samen doorwarmen. Serveer, bestrooid met lente-ui en cashewnoten en een paar druppels sesamolie.

klary koopmans

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Klary Koopmans