Schwarzeneggers laatste dag: controverse

(FILES) In a file picture taken on April 26, 2010 California Governor Arnold Schwarzenegger makes the announcement that sufficient money had been raised to purchase and protect the land around the historic Hollywood sign in Hollywood. Schwarzenegger steps down as California "Governator" on January 3, defending his record to the last -- and keeping fans and others guessing about his next move. AFP PHOTO/Mark RALSTON
(FILES) In a file picture taken on April 26, 2010 California Governor Arnold Schwarzenegger makes the announcement that sufficient money had been raised to purchase and protect the land around the historic Hollywood sign in Hollywood. Schwarzenegger steps down as California "Governator" on January 3, defending his record to the last -- and keeping fans and others guessing about his next move. AFP PHOTO/Mark RALSTON Arnold Schwarzenegger. Foto AFP / Mark Ralston

‘Governator’ Arnold Schwarzenegger is vandaag officieel geen gouverneur meer van Californië. En zoals over zijn nalatenschap gemengd geoordeeld wordt, vallen ook zijn laatste handelingen in office niet overal in goede aarde.

Een van de gebruikelijke laatste gratieverleningen van de afzwaaiend gouverneur heeft betrekking op de zoon van de voormalig Democratische leider in de Californische volksvertegenwoordiging. Met deze Frank Núñez sloeg de Republikein Schwarzenegger de handen ineen om zijn groene agenda te verwezenlijken.

Diens veroordeelde zoon Esteban Núñez, die een gevangenisstraf van zestien jaar uitzit voor mishandeling met dodelijke afloop, ziet nu zijn straf teruggebracht worden tot zeven jaar. Volgens Schwarzenegger was de opgelegde straf “excessief” omdat de fatale messteek niet door Núñez is toegebracht.

Maar de familie van het slachtoffer, een student uit San Diego, is furieus, meldt LA Times. Schwarzenegger “had nog niet eens het fatsoen om de familie op de hoogte te brengen”, zegt een woordvoerder van de familie.

    • Bart Hinke