Roemenië kwaad over Duits-Franse bedenkingen

De Roemeense grens. Foto AFP / Daniel Mihailescu

Roemenië haalt uit naar Frankrijk en Duitsland, die volgens de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken ‘de regels van het spel willen veranderen’ wat betreft de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengen-verdrag.

Duitsland en Frankrijk waarschuwden de Europese Commissie ‘Schengen’ niet te snel uit te breiden. Roemenië en Bulgarije zouden nog niet klaar zijn voor toetreding. De twee moeten meer vooruitgang boeken bij het aanpakken van georganiseerde misdaad en de aanpak van corruptie.

De Roemense minister van Buitenlandse Zaken, Teodor Baconschi, wil dat de regels die bij vorige uitbreidingen van Schengen ook nu gelden, schrijft AFP vandaag.

“Het zou onjuist zijn om te accepteren dat twee staten, wie ze ook zijn, de regels van het spel veranderen. We moeten de regels die golden tijdens vorige uitbreidingen respecteren.” - Teodor Baconschi

Baconschi benadrukt dat zijn land aan de ‘technische voorwaarden’ voldoet en er dus geen tegenwerpingen meer mogelijk zijn. De Roemense president noemde de bedenkingen van Duitsland en Frankrijk eerder al een ‘daad van discriminatie’.

Volgens Petra de Koning, voor NRC in Brussel, is voor uitbreiding van het Schengen-verdrag unanimiteit vereist.

“Er kan niks besloten worden zonder instemming van alle leden van de Schengenzone, dus als Duitsland en Frankrijk bij hun standpunt blijven, gaat het niet door voor Roemenië en Bulgarije. En ik acht de kans zeer groot dat ze tegenstemmen, en bovendien zullen ze er niet alleen in staan, is mijn verwachting.”

De laatst toegetreden landen zijn Zwitserland (2004, in werking in 2008) en Liechtenstein (2009, in werking in 2010). De Schengenzone bestaat nu uit 22 EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Zwitserland.