Rockhampton loopt langzaam onder

Het vliegveld van Rockhampton staat onder water. Foto AFP / Mechielsen Lyndon

Het Australische Rockhampton loopt langzaam onder water. De stad met meer dan 75.000 inwoners, moet met vliegtuigen worden bevoorraad. De politie treedt op tegen plunderingen.

De Fitzroy River kan het water nog altijd niet aan, hoewel de regen in Queensland is afgenomen. Veel inwoners hebben hun huizen verlaten en worden opgevangen. Het vliegveld is afgesloten, net als de snelweg naar de hoofdstad van de staat, Brisbane, zo schrijft persbureau AP.

Het dodental van de overstromingen in noordoost Australië is inmiddels opgelopen naar drie, melden de autoriteiten vandaag, hoewel lokale politie in Queensland meldt dat waarschijnlijk meer mensen zijn verdronken. Zij schatten het aantal op rond de tien.

Een buitenwijk van Rockhampton. AFP Mechielsen LyndonEen buitenwijk van Rockhampton. AFP Mechielsen Lyndon

De evacuatie van bewoners is al dagen bezig, met de zwellende rivier als waarschuwing. Volgens burgemeester Brad Carter zou zo’n veertig procent van de stad onder water kunnen komen en het kan twee weken duren voor inwoners terug naar hun huizen kunnen.

Volgens de Australische autoriteiten zijn zo’n 200.000 mensen direct getroffen door de ernstigste overstromingen in vijftig jaar. De premier van Queensland, Anna Bligh, heeft de ministers teruggeroepen van vakantie en wil spoedoverleg over de situatie, nu meer dan twintig steden en dorpen blank staan. De verwachting is dat het water de komende tijd alleen maar stijgt. Bovendien komt er nieuw noodweer aan.

De BBC heeft beelden gemaakt in het gebied.


Grotere kaart weergeven

    • Peter van der Ploeg