Regering Pakistan verliest meerderheid

De Pakistaanse regering van premier Yusuf Raza Gilani is haar meerderheid in het parlement kwijt, nadat een van de coalitiepartners gisteren zijn steun voor het kabinet had ingetrokken. Daardoor dreigt een periode van politieke instabiliteit voor het land op een moment dat het zich ziet geconfronteerd met toenemende pressie van de Pakistaanse Talibaan in het westen van het land. Ook verkeert het land in de greep van een ernstige economische crisis.

De Mutahida Quami Movement (MQM), de op een na grootste regeringspartij die vorige week haar ministers al uit het kabinet had teruggetrokken, besloot gisteren ook in het parlement niet langer met de regering mee te stemmen en zich bij de oppositie aan te sluiten. Vooral een verhoging van de brandstofprijzen met ingang van het nieuwe jaar vormt voor de MQM een steen des aanstoots. De partij omschreef de gevolgen hiervan als „ondraaglijk” voor de bevolking. Ook meent de MQM dat de regering de laatste jaren onvoldoende heeft gedaan tegen corruptie en wanbestuur.

Premier Gilani zou vandaag tijdens een ontmoeting met leiders van de oppositie proberen te voorkomen dat die op korte termijn een motie van wantrouwen indienen tegen zijn regering. Hij ontkende overigens dat er al spake was van een politieke crisis.

Samen met de MQM beschikte de regering, die onder leiding staat van de Pakistaanse Volkspartij (PPP), over 181 van de 342 zetels in de Nationale Vergadering. Zonder de 25 zetels van de MQM bezit ze geen meerderheid meer.

De nieuwe impasse beperkt de toch al geringe bewegingsvrijheid van de regering nog verder. Waarnemers houden nu rekening met vervroegde verkiezingen. (Reuters, BBC)