PVV: borrels Nieuwjaar veel te duur

De gemeenteraadsfracties van de PVV in Den Haag en Almere hebben gisteren de nieuwjaarsrecepties van de gemeenten uit kostenoverwegingen geboycot.

Op de nieuwjaarsbijeenkomst gisteravond in het Haagse stadhuis kwamen ongeveer 1.500 Hagenaars af. Kosten: 150.000 euro. Zo’n feestje van 100 euro per persoon op kosten van de belastingbetaler is de Haagse PVV te gortig. Machiel de Graaf, interim-fractievoorzitter in Den Haag: „150.000 euro neerknallen ter meerdere eer en glorie van de bestuurlijke elite vind ik gewoon brutaal. Terwijl er geen reden was om een feestje te vieren. Met Oud en Nieuw zijn veertig auto’s in de fik gevlogen en dan wordt er vrolijk geroepen dat de politie alles onder controle had.”

Ook de PVV in Almere heeft de nieuwjaarsbijeenkomst gemeden vanwege de kosten – circa 60.000 euro. De discussie over dure nieuwjaarsrecepties speelt ook in andere steden. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan schrapte de receptie in het Concertgebouw, omdat hij de kosten van anderhalve ton in tijden van bezuinigingen niet kon rechtvaardigen.

Dat had het Haagse stadsbestuur ook moeten doen, vindt De Graaf. De gemeente Den Haag moet de komende jaren immers ruim 150 miljoen euro bezuinigen. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen zegt dat hij op de vorige nieuwjaarsreceptie nog PVV’ers heeft gezien die nu gemeenteraadslid zijn. De burgemeester schafte in 2008 de traditionele nieuwjaarsreceptie af en riep daarvoor in de plaats een feest „voor alle Hagenaars” in het leven. De belangstelling is, aldus Van Aartsen, „overweldigend”.

Het budget voor de receptie werd ten opzichte van vorig jaar verlaagd met 50.000 euro. Ook duurde de bijeenkomst een uur korter. En in plaats van een bekende band trad een muziekgroep op van „jong, aanstormend talent”. Voor de PVV was de bijeenkomst echter nog altijd veel te uitbundig. De Graaf: „Als je de burgemeester op een zeepkist op het Plein zou laten speechen, ben ik benieuwd hoeveel mensen erop afkomen. Ik schat hooguit honderd.”