PvdA wil sterkere natuurwet

De natuur moet minder afhankelijk worden van de politiek. Daarom wil PvdA-leider Job Cohen natuurbescherming strikter via de wet regelen. Volgens hem vraagt natuur om consistent beleid, „ook als de coalitie een keer verandert”. De natuur is nu onderdeel geworden van „zinloze politieke polarisatie”. „De hoofdvraag lijkt momenteel te zijn: Is hier sprake van een linkse hobby, ja of nee?”

Cohen deed zijn voorstel gisteren in Nationaal Park Veluwezoom waar hij meedeed aan de publieksactie Hart voor Natuur. Verscheidene natuur- en milieuorganisaties protesteren met deze actie tegen bezuinigingen van het nieuwe kabinet.

Volgens Cohen moet de nieuwe wet, genaamd BasisNatuur, regelen wanneer de basis – een netwerk van natuurgebieden dat rond 2018 klaar had moeten zijn, Ecologische Hoofdstructuur (EHS) genoemd – afgerond moet zijn. 2018 wordt voor de EHS in elk geval niet meer gehaald. „We nemen de tijd, we spreiden de kosten over een langere tijd, maar we verbinden ons er allemaal aan dat de basis voor de natuur in Nederland wordt hersteld.”

In de door Cohen voorgestelde wet moet ook worden geregeld hoe de aanleg van bijvoorbeeld een weg kan worden gecompenseerd, door elders voor ‘nieuwe’ natuur te zorgen. De wet moet een wirwar van nationale en Europese wetten bij elkaar vegen. „We staan voor de erfenis van honderd jaar natuurafbraak.”

In het kader van de actie Hart voor Natuur waren gisteren verscheidene natuurgebieden opengesteld. Volgens de betrokken milieuorganisaties trok actie meer dan 40.000 mensen.

Opinie: pagina 8