ProRail-topman Klerk treedt af om gezondheid

President-directeur Bert Klerk van ProRail treedt per 1 februari af om gezondheidsredenen. De topman ontkent dat zijn terugtreden verband houdt met de recente problemen op het spoor als gevolg van het winterweer.

Klerk (59) lijdt al enkele jaren een lymfeklierkanker, die met behulp van chemotherapie onder controle leek te zijn gebracht. „Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat de kanker toch op twee plaatsen is teruggekeerd. Ik moet nu een beenmergtransplantatie ondergaan”, zegt Klerk. „En dat is niet te combineren met een zware baan bij ProRail. Ik moet me nu 100 procent concentreren op mezelf.”

Vorige maand kregen ProRail en NS veel kritiek uit de samenleving en van politiek Den Haag. Zware sneeuwval ontregelde het treinverkeer dagenlang, ondanks de vele voorzorgsmaatregelen die de spoorsector had genomen. In de Tweede Kamer werd daarom aangedrongen op het vertrek van Klerk – ProRail is een staatsbedrijf dat valt onder de minister van Infrastructuur en Milieu.

De Kamer houdt binnenkort een hoorzitting, waarin NS en ProRail uitleg moeten geven over het spoorinfarct. Bert Klerk zegt nu dat hij nog wel aanwezig kan zijn bij die bijeenkomst.

ProRail en NS, die tot 1995 een bedrijf vormden, ruziën ook onderling over wie er verantwoordelijk was voor de chaos in de sneeuw. NS vindt vooral dat de informatievoorziening aan de reizigers, die wordt geregeld door ProRail, vorige maand tekortschoot. Afgelopen najaar gaven Klerk en zijn evenknie van NS, Bert Meerstadt, nog te kennen intensiever te willen samenwerken.