‘Persvrijheid in Hongarije opgeheven’

Népszabadság op 3 januari 2011
Népszabadság op 3 januari 2011

De voorpagina van de belangrijkste Hongaarse krant, de centrum-linkse Nepszabadság opent vandaag met de zin: ‘In Hongarije is de persvrijheid opgeheven’. De zin staat in alle officiële talen van de EU afgedrukt.

Hongarije is sinds 1 januari 2011 een half jaar lang voorzitter van de Europese Unie. En dat terwijl het land hevige kritiek krijgt van andere Europese landen op de controversiële mediawet die het land op 20 december aannam. Dit kan gevolgen hebben voor het op de Europese agenda zetten van Hongaarse problemen.

Mediawet
Een door de regering benoemde media-autoriteit gaat in de gaten houden of journalisten ‘moreel’ en ‘objectief’ berichten. Voor publicaties die niet voldoen aan de gestelde normen kunnen hoge boetes volgen. De boetes variëren van 90.000 euro voor dagbladen tot 700.000 euro voor commerciële tv-stations.

Kritiek Hongaarse media
Népszabadság schrijft in zijn hoofdredactioneel commentaar dat  ‘de wet op de media enkel de autoritaire doelen dient van de Fidesz-regering - de rechtse partij van premier Viktor Orban die tweederde meerderheid in het parlement bezit - en het mogelijk maakt om iedereen met een afwijkende mening te temmen, te bestraffen en uiteindelijk zelfs te ruïneren’.

De Hongaarse krant krijgt bijval uit Duitsland. De linkse krant Die Tageszeitung uit Berlijn opent vandaag op dezelfde manier:

Die Tageszeitung op 3 januari 2011Die Tageszeitung op 3 januari 2011

Witte pagina’s
De linkse Hongaarse krant Népszava eist op haar voorpagina persvrijheid in het Hongaars en Engels. In december protesteerden de tijdschriften Magyar Narancs en de ES nog met witte openingspagina’s.