Oppositieleiders veroordeeld na demonstratie Moskou

Oproerpolitie vlakbij het Triomfplein in het centrum van Moskou tijdens de demonstratie op oudejaarsavond.
Oproerpolitie vlakbij het Triomfplein in het centrum van Moskou tijdens de demonstratie op oudejaarsavond. Foto AFP / Alexey Sazonov

Een Moskouse rechter heeft oppositieleider en voormalig vicepremier Boris Nemtsov gisteravond tot vijftien dagen gevangenisstraf veroordeeld na een toegestane demonstratie in Moskou. Ook werden achtenzestig andere demonstranten gearresteerd, waaronder Ilja Jasjin, een andere prominente oppositieleider.

Het is voor het eerst dat deelnemers aan een toegestane demonstratie zijn gearresteerd en veroordeeld, aldus NRC-correspondent Michel Krielaars.

Demonstratie
Op de protestbijeenkomst op het Triomfplein (video), aan het eind van elke maand, wordt traditioneel opgeroepen tot eerbiediging van Grondwetsartikel 31, de vrijheid van samenkomst. Nemtsov riep op tot het aftreden van premier Poetin en het vrijlaten van de donderdag tot veertien jaar cel veroordeelde ex-oliemagnaat Michail Chodorkovski en Platon Lebedev.

Gevangenisstraf
Nemtsov zou bevelen van de politie niet hebben opgevolgd na afloop van de demonstratie. Oppositieleider Ilja Jasjin kreeg vijf dagen gevangenisstraf. Oppositielid Edoeard Limonov werd tot vijftien dagen gevangenisstraf gevangenisstraf veroordeeld.

“Nemtsov werd afgevoerd naar een politiebureau, waar zich zo’n honderd betogers verzamelden die zijn vrijlating eisten. Daar werd procesverbaal tegen hem opgemaakt door een politieofficier die niet bij zijn arrestatie aanwezig was. Vervolgens werd hij twee dagen in een isoleercel zonder raam, brits of matras opgesloten. Tijdens de rechtszitting, gisteren, probeerde Nemtsov de rechter te wraken, omdat hij haar verdacht van politieke motieven. Maar zijn wrakingsverzoek werd niet in behandeling genomen.” - NRC-correspondent Michel Krielaars

    • Marije Willems