Onrust in Egypte na bloedige aanslag op kopten

De bloedige bomaanslag op een kerk in de Egyptische havenstad Alexandrië op oudejaarsnacht heeft het afgelopen weekeinde geleid tot protesten tegen de gebrekkige beveiliging door koptische christenen, onder andere in Kairo en in Alexandrië zelf. In deze twee steden waren duizenden agenten van de oproerpolitie op de been gebracht.

In de hoofdstad gooiden honderden betogers stenen naar onderminister van Economische Ontwikkeling Osman Mohammed Osman, nadat deze de koptische paus Shenouda III een sympathiebezoek had gebracht. Eerder probeerden tientallen betogers de sjeik al-Azhar, Ahmad al-Tayeb, een van de hoogste autoriteiten van de sunnitische islam, in zijn auto in het nauw te drijven, eveneens na een bezoek aan de koptische paus.

De aanslag, waarbij zeker 21 doden vielen, is de zwaarste op Egyptische christenen in meer dan tien jaar. De geweldsactie wordt toegeschreven aan Al-Qaeda-achtige groepen, die zijn geïnspireerd door oproepen van internationale extremistische geestelijken om met geweld de vrijlating van twee Egyptische vrouwen af te dwingen. Dezen zouden zich tot de islam hebben bekeerd en door de kerk worden vastgehouden.

De autoriteiten onderzoeken lijsten met luchtreizigers die recentelijk naar Egypte zijn gekomen omdat de dreigementen christenen in zowel Irak als Egypte golden. Ze zeiden op zoek te zijn naar bewijs van een Al-Qaeda-financier of organisator die mogelijk Egypte heeft bezocht om bij lokale extremistengroepen de dader en zijn helpers te rekruteren.

Volgens veiligheidsfunctionarissen zijn 25 mensen voor verhoor opgepakt, hoofdzakelijk eigenaars van in de buurt geparkeerde auto’s, winkeliers en buurtbewoners die bekend staan als moslim-fundamentalisten. Alexandrië is een fundamentalistisch bolwerk. Maar geen van de arrestanten zou bij de aanslag betrokken zijn.

Een oproep van Paus Benedictus XVI aan wereldleiders om de christenen te beschermen, werd gisteren door de sjeik al-Azhar afgewezen als „onaanvaardbare inmenging” . (AP, Reuters, AFP)