Onenigheid binnen EU door spionageprogramma Duitsland en VS

Een gezamelijk spionageprogramma van Duitsland en de VS met satellieten heeft binnen de Europese Unie voor onenigheid gezorgd. Dat staat in via Wikileaks uitgelekte diplomatieke memo’s van de Amerikaanse ambassade waarover de Noorse krant Aftonposten beschikt.

Het tweehonderd miljoen euro kostende programma, dat de naam Hiros draagt, werd gepresenteerd als een commerciële onderneming, maar wordt in feite ontwikkeld door de Duitse inlichtingendienst. Vooral Frankrijk is tegen het programma gekant, omdat de samenwerking binnen de EU op het gebied van militaire satellieten in het gedrang zou komen.

“Hiros is geen spionagesatellietprogramma en ook geen geheim project”, zei Andreas Schütz van de DLR, het Duitse ruimte- en luchtvaartcentrum. Het programma zou alleen voor regeringsdoeleinden gebruikt worden, “bijvoorbeeld bij crisismanagement tijdens natuurrampen en voor wetenschappelijke doeleinden”. Hij weigerde echter in te gaan op details, omdat het project nog in een ontwerpfase zou verkeren. Ook de Amerikaanse ambassade in Berlijn weigerde een reactie te geven.

    • Hans Klis