OM niet in beroep tegen straf in zaak Andrea Luten

Het OM gaat niet in hoger beroep tegen de vijftien jaar cel die Henk F. op 21 december vorig jaar kreeg voor de verkrachting en het doden van Andrea Luten. Het OM had achttien jaar geëist, maar kan zich vinden in de opgelegde straf, zo meldt persbureau Novum.

De 15-jarige Andrea Luten verdween in 1993 toen ze op haar fiets van school naar huis in Ruinen vertrok. Een dag later werd ze dood gevonden in het Gijsselterbos. Henk F. maakte een fietstocht in de omgeving en verklaarde het meisje in ‘een opwelling’ naar een bospad te dwingen en de misdaden te plegen.

NRC-correspondente Karin de Mik schreef destijds over de zaak.

F. fietste op 10 mei 1993 wat rond in de omgeving van het Drentse Gijsselte. Hij verveelde zich, zat in de ziektewet. Onderweg kwam hij Andrea tegen. In een opwelling keerde hij om en fietste haar achterna, dwong haar tot stoppen en zei dat ze mee moest het bos in. Daar dwong hij haar tot orale seks. Hij verklaarde dat hij destijds in paniek raakte toen er op zo’n 50 meter een auto stopte en een man uitstapte om te plassen. Toen zette hij zijn handen om de hals van het slachtoffer en wurgde haar. ,,Ik was puur in paniek, een soort verstandsverbijstering.” Volgens F. was Andrea al die tijd rustig gebleven. “Had ze maar geschreeuwd of gegild, dan had ik haar laten gaan.”

Het is nog niet duidelijk of de verdediging in beroep gaat.