Nys voor tiende keer winnaar in zijn eigen cross

Baal - Belgium - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - veldrijden - cyclocross - Querfeldein - Radquerfeldein - Grote Prijs Sven Nys 2011 - Sven Nys - foto Cor Vos ©2011
Baal - Belgium - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - veldrijden - cyclocross - Querfeldein - Radquerfeldein - Grote Prijs Sven Nys 2011 - Sven Nys - foto Cor Vos ©2011 Cor Vos

Voor de tiende keer winnaar van zijn eigen veldrit, de Grote Prijs Sven Nys, na een fascinerend duel met wereldkampioen Zdenek Stybar bovendien. In extase en onder de modder reed Sven Nys (34) op Nieuwjaarsdag met twee armen in de lucht over de eindstreep, alsof hij voor het eerst won. „Dit voelt geweldig”, zei de meest succesvolle veldrijder van de laatste vijftien jaar na afloop tegen de Belgische tv-zender Sporza. „Het was geen pretje om in de kou te rijden. Ik moest tot het uiterste gaan om te winnen en dat was niet makkelijk.”

Sinds de cross in zijn woonplaats Baal in 2000 naar hem werd vernoemd, slaagde Nys er alleen in 2002 en 2006 niet in om te winnen. De eerste keer verloor hij van Mario De Clercq, de laatste keer van Lars Boom. De Rabo-renner, die dit seizoen een aantal veldritten rijdt als voorbereiding op het wegseizoen, ging dit keer sterk van start. Na zijn zege in de wereldbeker vorige week in Zolder nam Boom in Baal de leiding, tot hij in een snelle afdaling onderuit ging. Hij viel met zijn heup tegen de poot van een dranghek, moest opgeven en liet zich later onderzoeken in het ziekenhuis in Amersfoort. De schade bleek beperkt maar deelname aan het NK, aanstaande zondag in Sint-Michielsgestel, is onzeker.

Op het 2.750 meter lange en door de dooiende sneeuw zeer zware parcours bleven de sterkste veldrijders over. Stybar probeerde in de tweede helft van de wedstrijd een paar maal vergeefs om Nys van zich af te schudden. De regerend wereldkampioen en de drager van de Belgische kampioenstrui streden voor elke meter. Vlak voor de laatste bocht zette Nys door de diepe moddersporen nog een keer onnavolgbaar aan, om met een paar seconden voorsprong te winnen. „Technisch is Stybar zo sterk”, zei de thuisrijder. „Ik won dankzij mijn kracht en ervaring.”

Nys droeg de zege in Vlaams-Brabant op aan zijn ervaren mecanicien Fons Wauters (68). Anderhalve week geleden miste de wereldkampioen van 2005 de overwinning in Loenhout, omdat Wauters bij een fietswissel aan zijn stuur trok en de renner viel.

Nys loste Kevin Pauwels (zevende in Baal) af aan de leiding van het klassement om de Gazet van Antwerpen Trofee, na de wereldbeker en de Superprestige het derde klassement waar de veldrijders om strijden. Hij won dit klassement al zeven keer, waarvan de laatste zes jaar op rij. Ook in de Superprestige gaat Nys aan de leiding. In de wereldbeker staat hij tweede achter Niels Albert, die in Baal als derde eindigde en gisteren vóór Nys won in een wedstrijd in Tervuren.