Nederlands marineschip in actie bij Ivoorkust

Op verzoek van de Franse regering biedt de Hr. Ms. Amsterdam hulp.

Het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Amsterdam is gisteren bij Ivoorkust begonnen met het bevoorraden van een Franse helikoptercarrier. De Franse regering had Nederland om maritieme steun gevraagd. Frankrijk coördineert de veiligheid van burgers van EU-lidstaten in Ivoorkust. De situatie in Ivoorkust is instabiel na de presidentsverkiezingen van 28 november vorig jaar. De internationale gemeenschap wees Alassane Ouattara aan als winnaar van de presidentsverkiezingen, maar Laurent Gbagbo, machthebber sinds 2000, weigert terug te treden. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds half december zeker 179 doden gevallen in Ivoorkust, in meerderheid aanhangers van Ouattara.

De Hr. Ms. Amsterdam was in december onderweg van een missie in Somalië naar Nederland, maar zette na het Franse verzoek om hulp koers richting Ivoorkust. Naar verwachting is het schip in de tweede helft van januari terug in Nederland. Het bevoorradingsschip kan zo nodig ook worden ingezet om EU-burgers te evacueren. (Novum)