NASA: '2012 slechtste science fiction'

L-r, Morgan Lily, Amanda Peet and Liam James in Columbia Pictures' "2012." The action film will be released November 13, 2009.
L-r, Morgan Lily, Amanda Peet and Liam James in Columbia Pictures' "2012." The action film will be released November 13, 2009. © 2009 Columbia Pictures

Sciencefictionfilm 2012 is wetenschappelijk gezien de minst geloofwaardige film aller tijden. Het Amerikaanse ruimtevaartsinstituut NASA stelde een lijst op van de betrouwbaarste en belachelijkste sciencefictionfilms. 2012, van regisseur Roland Emmerich, scoort het hoogst in de laatste categorie.

In 2012 ontdekt een wetenschapper dat neutrino’s (superkleine subatomaire deeltjes) de aardkern vergaand ontregelen, wat leidt tot scheuren in het aardoppervlak, aardbevingen en tsunami’s. Straten, huizen, wolkenkrabbers – de wereld stort met enorm geraas in elkaar.

„De filmmakers maakten hier gebruik van de publieke bezorgdheid over het einde van onze wereld, gebaseerd op de – omstreden – suggestie dat de kalender van de Maya’s afloopt op 21 december 2012”, zegt NASA-medewerker Donald Yeomans in The Sunday Times. Maar de hele premisse van de film is al volstrekt ongeloofwaardig, aldus Yeomans. „Neutrino’s kunnen nooit zo’n invloed hebben.” Toen de film in 2009 uitkwam maakte NASA een website om verontruste bioscoopgangers gerust te stellen.

Wetenschappelijk beter gefundeerd waren volgens NASA onder meer Gattaca (1997) en Metropolis (1927), maar ook dinofantasie Jurassic Parc (1993). NASA organiseerde onlangs een conferentie met filmmakers, en stelde voor vaker samen te werken, opdat sciencefictionfilms „niet alleen vermakelijk maar ook geloofwaardig zijn.”