Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Minister wil minder marktwerking in zorg

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD)  wil tot 2015 de marktwerking in ziekenhuizen verminderen, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. Redacteur Antoinette Reerink had inzage in een vertrouwelijke notitie (update: pdf onder dit artikel) van het departement over haar plan. De minister wil dat ziekenhuizen tot 2015 niet meer uitgeven dan een door de overheid bepaald bedrag. En aan de vergoeding van behandelingen waarvan de prijzen de afgelopen jaren zijn vrijgegeven, wil zij alsnog  een grens stellen. Het plan is opmerkelijk, omdat Schippers een dergelijke invloed van de overheid eerder steevast „pervers” noemde. Haar partij profileert zich ook altijd als voorstander van liberalisering.

Gezien „de majeure impact” en „risico’s” van verdere liberalisering zet Schippers nu echter „een tijdelijke stap terug in termen van concurrentie”, zo staat in de notitie over haar plannen.  Het „risico” van doorgaan met liberalisering is een voortdurende groei van de overheidsuitgaven aan gezondheidszorg. Ook Schippers’ christen-democratische voorganger, Ab Klink, wilde die uitgavengroei stoppen. De kosten van de zorg stijgen jaarlijks met 4 procent. Dat is meer dan de groei van de economie.

Schippers wil dat ziekenhuizen in 2015 geen vaste bedragen (zogeheten budgetten) meer krijgen. Zij ontvangen dan niet langer een vergoeding voor bijvoorbeeld het aantal ligdagen per patiënt, maar worden dan beloond naar prestatie. Zorgverzekeraars moeten daarin een hoofdrol spelen. De overheid gaat hen zorgverzekeraars verder stimuleren goede zorg zo efficiënt en goedkoop mogelijk bij zorginstellingen  in te kopen.