Massale dierensterfte is mysterieus, maar niet nieuw

Dode merels die in Arkansas uit de lucht vielen op oudjaarsavond.
Dode merels die in Arkansas uit de lucht vielen op oudjaarsavond. Foto AP / The Arkansas Democrat-Gazett / Stephen B. Thornton

Twee vreemde gevallen van massale sterfte onder dieren de afgelopen dagen in de Amerikaanse staat Arkansas: tachtig- tot honderdduizend vissen stierven in een rivier en een dag later vielen zo’n vierduizend vogels uit de lucht. Hoewel er ‘slechts’ tweehonderd kilometer tussen de twee gevallen zit, hebben ze hoogstwaarschijnlijk niets met elkaar te maken.

  • Volgens natuurbeheerder Keith Stephens sterven elk jaar grote hoeveelheden vissen, maar zijn de aantallen in Ozark (Google Maps) nu wel erg hoog. Hij sluit uit dat de vissen (ombervissen, familie van de baarsachtigen) door verontreiniging om het leven kwamen; dan was het ook andere vissoorten fataal geworden. Waarschijnlijker is dat ze zijn gestorven aan een ziekte.
  • De vallende vogels in Beebe (Google Maps) stellen onderzoekers voor grotere vragen. Op oudjaarsavond vielen (naar de laatste tellingen) zo’n vierduizend vogels uit de lucht, verspreid over een gebied van ongeveer anderhalve vierkante kilometer. De eerste verklaringen zijn niet erg duidelijk: ‘Multiple blunt trauma to their vital organs’, verklaarde een onderzoekende dierenarts vandaag aan NBC. Ergens van geschrokken of door geraakt dus, maar nog onduidelijk is of het gaat om vuurwerk, bliksem, een hagelbui of iets anders dat ze plotseling overkwam.

Er bestaat een wiki over het fenomeen van uit de lucht vallende dieren. Aangenomen wordt dat een oorkaan of wervelwind dieren als vogels, vissen of kikkers kan oppakken en ergens anders weer kan neergooien.

De BBC-serie Supernatural (1999) bracht dit al eens in beeld:

Ook Hollywood is bekend met de mysterieuze regenbui van dieren. In de slotscène van de film Magnolia (1999) vallen kikkers uit de lucht:

http://www.youtube.com/watch?v=7As_q6PSKSM

    • Peter Zantingh