Litouwen: Wit-Rusland moet OVSE mandaat verlengen

The building with the office of the Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE) is seen in Belarusian capital Minsk, Sunday, Jan. 2, 2011. Belarus' government said Friday it has refused to extend the mandate of the Minsk office of the Organization of Security and Cooperation in Europe. (AP Photo/Sergei Grits)
The building with the office of the Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE) is seen in Belarusian capital Minsk, Sunday, Jan. 2, 2011. Belarus' government said Friday it has refused to extend the mandate of the Minsk office of the Organization of Security and Cooperation in Europe. (AP Photo/Sergei Grits) Het kantoor van de OVSE in Minsk werd vrijdag gesloten (FOTO: AP / Sergei Grits)

Litouwen roept Wit-Rusland op om het mandaat van de Organisatie voor Vrijheid en Samenwerking in Europa (OVSE) te verlengen, meldt Reuters.

“Oneerlijke” verkiezingen
Op 31 december sloot de Wit-Russische regering het kantoor van de organisatie die toezicht hield op de presidentsverkiezingen in het land. Waarnemers van de OVSE bestempelden de “verkiezingsoverwinning” van de dictatoriale president Loekasjenko als “oneerlijk”.

Litouwen is vanaf 1 januari roulerend voorzitter van de OVSE. Het land riep de regering van Loekasjenko ook op om de ruim zevenhonderd oppositieleden vrij te laten die na de verkiezingen werden gearresteerd.

De Litouwse president Dalia Grybauskaite heeft diplomatieke maatregelen tegen Wit-Rusland aangekondigd. Volgens NRC Handelsblad buitenlandredacteur Paul Luttikhuis is het nog onduidelijk of dat wat gaat opleveren:

“De OVSE vindt dat ze moeten blijven omdat zij een nuttige taak heeft in het land. De enige druk die ze kan uitvoeren is wijzen op het belang dat Wit-Rusland heeft bij een goede staat van de mensenrechten en die van de rechtstaat. En daarvan is Wit-Rusland weer afhankelijk als zij steun van de EU willen krijgen. Het ligt aan welke richting Loekasjenko op wil gaan met zijn regering.”

Flirten met de EU
Loekasjenko flirt al enige jaren met de Europese Unie. Brussel beloofde economische steun aan het land bij een democratisch verloop van de verkiezingen. Maar dat lijkt nu voorlopig van de baan. Zowel de EU als de Verenigde Staten hebben het verkiezingsproces veroordeeld. Rusland steunt de verkieizingsoverwinning van Loekasjenko wel.

CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt stelt vandaag vragen in de Raad van Europa aan de voltallige raad van Ministers van Buitenlandse zaken over de gang van zaken in Wit-Rusland

    • Hans Klis