Leiders Afrika naar Ivoorkust

Afrikaanse leiders zijn vanochtend in Ivoorkust gearriveerd voor wat gezien wordt als een uiterste poging om de politieke crisis in dat land langs diplomatieke weg te beëindigen. De bemiddelaars zullen grote druk uitoefenen op zittend president Laurent Gbagbo om op te stappen.

Ivoorkust verkeert in een explosieve situatie sinds Gbagbo weigert zijn verkiezingsnederlaag van eind november te erkennen. De internationale gemeenschap erkent oppositieleider Alassane Ouattara als winnaar.

De staatshoofden van Sierra Leone, Benin en de Kaapverdische Eilanden arriveerden vanochtend in Ivoorkust. Zij treden op namens ECOWAS, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten. Zij brachten vorige week al een bezoek aan Gbagbo. Het drietal heeft ditmaal gezelschap van de Keniaanse premier Raila Odinga die bemiddelt namens de Afrikaanse Unie.

De minister van Informatie van Sierra Leone zei voor de nieuwe bemiddelingspoging dat Gbagbo niet langer moet rekenen op onderhandelingen. Hij moet eenvoudigweg opstappen, aldus minister Ibrahim Ben-Kargbo.

De lidstaten van ECOWAS hebben eerder gedreigd met militair ingrijpen tegen Gbagbo. Maar volgens de BBC zullen de onderhandelaars Gbagbo asiel aanbieden in een ander land, samen met de garantie dat hij bij zijn financiële tegoeden kan.

Gbagbo verklaarde afgelopen weekend opnieuw dat hij niet zou wijken. (Reuters, AP, AFP, BBC)