Koud begin

Het nieuwe jaar is koud en winters begonnen. Later in de week wordt het echter snel zachter met overdag en ’s nachts dooi. Afgelopen nacht heeft het op veel plaatsen 1 tot 5 graden gevroren. Alleen op de Wadden en de Zeeuwse eilanden bleef de temperatuur boven het vriespunt.

Vanavond koelt het weer snel af waarna het komende nacht vrijwel overal weer een paar graden vriest. Vooral in de kustregio’s vallen nog een paar winterse buien.

Morgen blijft het grotendeels bewolkt en koud. Met een aantrekkende zuidelijke wind blijft de temperatuur rond het vriespunt steken. In het noorden vallen een paar sneeuwbuien. Elders blijft het grotendeels droog. Een hogedrukgebied, vandaag nog boven de Britse eilanden, verplaatst zich naar het oosten van Europa. Hierdoor komt de weg vrij voor depressies vanaf de Atlantische Oceaan. Deze lagedrukgebieden trekken met bijbehorende storingen en zachtere lucht richting Nederland.

Woensdag is het nog een groot deel van de dag droog met 1 tot 3 graden dooi overdag. In het noorden valt mogelijk nog wat (natte) sneeuw en daarbij waait het ook stevig. In de avond gaat het vanuit het zuiden regenen, waarna een paar natte dagen volgen met ’s nachts temperaturen boven nul en overdag maxima rond 6 graden.