Kort nieuws Buitenland

Palestijn gedood bij controlepost op W-Jordaanoever

Jeruzalem, 3 jan. Israëlische militairen hebben gisteren bij een controlepost op de bezette Westelijke Jordaanoever een Palestijn doodgeschoten die hen naderde met een fles in zijn hand. Volgens een legerwoordvoerder negeerde hij bevelen op te stoppen. Wat de inhoud van de fles was, is niet bekend. Een Palestijnse bron zei dat de man ongewapend was. Zaterdag stierf een Palestijnse vrouw nadat ze traangas had ingeademd dat door Israëlische militairen werd gebruikt om een eind te maken aan een demonstratie tegen de Israëlische afscheidingsmuur bij het dorp Bilin. (Reuters, AFP)

Hongkong: activist voor rechten sterft

Hongkong, 3 jan. Szeto Wah, een vooraanstaand burgerrechtenactivist in Hongkong, is gisteren op 79-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Hij kreeg vooral bekendheid met de organisatie van een jaarlijkse herdenking voor de slachtoffers van de hard neergeslagen protesten in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Szeto probeerde vanuit het relatief vrije Hongkong samen met anderen meer respect voor mensenrechten in China te bewerkstelligen. Hij stond in nauw contact met veel activisten elders in China. Szeto zette zich ook in voor een grotere democratisering in Hongkong zelf. (Reuters, AP)

Opnieuw aanslag in Nigeria: 4 doden

Abuja, 3 jan. Vier mensen zijn op Oudejaarsavond om het leven gekomen bij een bomaanslag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Volgens de autoriteiten zijn de slachtoffers drie mannen en een zwangere vrouw. De explosie deed zich voor op een drukke markt naast een legerbarak. De aanslag was vanochtend nog niet opgeëist. President Goodluck Jonathan wees vrijdag met de beschuldigende vinger naar Boko Haram, een islamitische groepering die zegt achter de aanslagen in Nigeria op Kerstavond te zitten. Die eisten tachtig levens. Zaterdag verklaarden de autoriteiten dat een verband met Boko Haram nog niet is aangetoond. (Reuters)