Kort nieuws Buitenland

Vijftien doden bij aanvallen met drones in Pakistan

Peshawar, 3 jan. - Onbemande Amerikaanse spionagevliegtuigen, zogeheten drones, hebben zaterdag vijftien militante moslims gedood in het noordwesten van Pakistan. Lokale Pakistaanse inlichtingenfunctionarissen in het moeilijk toegankelijke Noord-Waziristan meldden gisteren aanvankelijk dat er slechts vijf doden waren gevallen bij zulke aanvallen. het is bekend dat vooral leiders van de ook in Afghanistan actieve militante groep van Haqqani zich vaak in Noord-Waziristan ophouden. In totaal zijn er de laatste paar jaar al zo'n duizend mensen gedood met de drones, die vaak vanuit de Verenigde Staten worden aangestuurd.

Iran: twee drones neergeschoten

Teheran, 3 jan. - De Iraanse revolutionaire garde heeft twee „westerse spionage-drones” neergeschoten boven de Golf, zo heeft een commandant van de strijdmacht gisteren bekendgemaakt. Het hoofd van de luchtmacht van de garde, Amir Ali Hajizadeh, zei niet wanneer de onbemande vliegtuigjes waren neergehaald of waar precies; evenmin leverde hij er bewijs van. Iran is met de internationale gemeenschap verwikkeld in een conflict over zijn omstreden nucleaire programma. (Reuters, AFP)

Weer negentien executies in Iran

Teheran, 3 jan. - In Iran zijn de afgelopen dagen zeker 19 mannen opgehangen die ter dood waren veroordeeld wegens moord, gijzeling en drugshandel. Volgens de Iraanse media werden vandaag zeven drugshandelaars terechtgesteld in Kermanshah in het westen van Iran. Zaterdag werden vier mannen opgehangen in Zahedan, in het zuidoosten, wegens gijzelingen om losgeld. Zij hadden volgens het officiële persbureau IRNA verscheidene van hun gijzelaars vermoord. In Qom, ten zuiden van Teheran, werden eerder vorige week acht drugshandelaars geëxecuteerd.Vorig jaar zijn in Iran zeker 179 mensen terechtgesteld, waarmee het met China en Saoedi-Arabië in de wereldtop staat van executies. (AFP)

Politie Egypte doodt migrant

Kairo, 3 jan. - De Egyptische politie heeft gisteren een Afrikaanse migrant doodgeschoten die probeerde in de Sinaï de grens met Israël over te gaan. Dat heeft een Egyptische veiligheidsfunctionaris bekendgemaakt. Tienduizenden migranten, voornamelijk uit Soedan en Eritrea, proberen jaarlijks Israël binnen te komen. In 2010 werden daarbij meer dan dertig van hen gedood, merendeels door Egyptische agenten. Israël is begonnen met de bouw van een afscheiding langs grote delen van de grens. (AFP)

Britse bonnen voor gezonde voeding

Londen, 3 jan. - De Britse regering gaat bonnen uitdelen om te stimuleren dat de Britten gezonder gaan eten. De kosten voor het plan, 250 miljoen pond (290 miljoen euro), worden betaald door het bedrijfsleven. Het plan is een onderdeel van de campagne Change4Life, ter bestrijding van obesitas. Miljoenen mensen ontvangen een voucher ter waarde van 50 pond waarmee ze korting krijgen op producten als magere yoghurt, zilvervliesrijst, fruit en alcoholvrij bier. Critici hebben twijfels over de motieven van bedrijven om aan de campagne mee te doen. Volgens hen is het geen strategie voor gezonder leven, maar reclame voor het eigen merk. Maar de regering beschouwt het plan als een goed voorbeeld van samenwerking tussen regering, media en bedrijven. (Reuters)

Oekraïne levert verrijkt uranium in

Kiev, 3 jan. - Oekraïne heeft een „significante hoeveelheid” verrijkt uranium naar Rusland getransporteerd. De operatie is met Amerikaanse steun in het geheim uitgevoerd. In Oekraïne ligt nog een grote hoeveelheid van het uranium, dat gebruikt kan worden voor het vervaardigen van atoombommen, uit de tijd van de voormalige Sovjet-Unie. President Viktor Janoekovitsj heeft laten weten voor april 2012 van het radioactieve materiaal af te willen. (AP)

Evacuatie station Malmö na ongeval

Malmö, 3 jan. - Het hoofdstation in de Zweedse stad Malmö is zaterdag geëvacueerd nadat een trein met slechts een machinist te [pletter was geslagen op een betonnen muur. Hierdoor werd de wagon achter de locomotief helemaal daarover geschoven. De machinist raakte slechts licht gewond. De oorzaak van het ongeval was niet onmiddellijk duidelijk. (AP)