Kort nieuws Binnenland

Welten: minder overvallen, meer inbraken in A’dam

Amsterdam, 3 jan. Er zijn in 2010 in Amsterdam ruim honderd overvallen minder gepleegd dan in het jaar ervoor. Dat liet de Amsterdamse politiechef Bernard Welten vandaag weten. Het aantal overvallen nam af van 561 in 2009 tot 456 in 2010. De gemeente spreekt van een doorbraak. Andere vormen van criminaliteit stegen het afgelopen jaar. Het aantal woninginbraken ging met 8 procent omhoog. Welten noemt dat een „groot punt van zorg”. Ook werden er 10 procent meer fietsen, brommers en scooters gestolen. Het aantal auto-inbraken is eveneens gestegen. Volgens Welten is dat verklaarbaar omdat de politie zich meer heeft gericht op overvallen. Komend jaar wil hij vooral veelplegers aanpakken. (Novum)

COC Zwolle bekijkt geweld tegen homo

Rotterdam, 3 jan. Het COC in Overijssel gaat een onderzoek doen naar geweld tegen homoseksuelen in de provincie. Dat heeft de organisatie gisteren laten weten. Volgens voorzitter Joeri Both van COC Zwolle heeft de organisatie geen idee hoe vaak geweld tegen homo’s in een provincie als Overijssel voorkomt. „De media berichten veelvuldig dat er in Utrecht homo’s worden weggepest en in Amsterdam homo’s in elkaar worden geslagen. Maar de situatie buiten de Randstad is zeer onderbelicht.” (Novum)

Ochtendspits stiller dan verwacht

Rotterdam, 3 jan. De ochtendspits was vanochtend rustiger dan normaal, terwijl er juist een drukkere spits werd verwacht. Rond 08.00 uur stond er veertig kilometer file. Honderdvijftig is gebruikelijk, aldus de ANWB. Er werd voor drukte gevreesd vanwege het einde van de kerstvakantie. Ook rijdt de NS wegens defect materieel met kortere treinen. De relatieve rust komt deels doordat de verwachte gladheid is uitgebleven. Alleen op lokale wegen is het volgens de ANWB glad. (Novum)

Hr. Ms. Amsterdam voor Ivoorkust

Rotterdam, 3 jan. Het Nederlandse marineschip Amsterdam is gisteren bij Ivoorkust begonnen met het bevoorraden van een Frans helikoptervliegdekschip. Die is al langer in de regio om Franse- en VN-militairen te ondersteunen. De Franse regering had Nederland om maritieme steun gevraagd. Frankrijk coördineert de veiligheid van EU-burgers in het onrustige Ivoorkust. Zo nodig kan het marineschip ingezet worden om EU-burgers te evacueren. (Novum)