Jaar van de vleermuis én zwaluw

Lekkerder ontwaken moet onmogelijk zijn. Als de Nederlandse vleermuizen straks wakker worden uit hun winterslaap, zullen ze een bijzondere ontdekking doen. Het is hún jaar. De Zoogdierenvereniging heeft 2011 namelijk uitgeroepen tot het Jaar van de Vleermuis. Sterker nog: in Europees verband hebben ook de Verenigde Naties speciale aandacht voor het dier.

Maar de vleermuis is niet de enige met een speciaal themajaar. Vooral de Verenigde Naties en de Europese Unie zijn sterk in het bedenken van speciale jaren. Zo is 2011 internationaal uitgeroepen tot het Jaar van de Bossen, Jeugd, Mensen van Afrikaanse afkomst, Chemie, Diergeneeskunde en de Vrijwilliger.

Nationaal doet Joop Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (CDA), een duit in het zakje met een oproep tot een jaar voor „duidelijkheid over waterveiligheid”. De organisatie voor vogelonderzoek Sovon organiseert het Jaar van de Boerenzwaluw.

Themajaren hebben bijna altijd een ideële functie, zegt bedrijfseconome Anne Marieke Fransen. Ze heeft zich gespecialiseerd in themadagen- en jaren. „Organiserende instanties moeten zorgen dat ze een paraplu vormen, zodat kleinere initiatieven zich aansluiten bij het thema.”

De Zoogdierenvereniging probeert dit advies op te volgen. Een woordvoerder: „Het vleermuizenjaar is van iedereen.” De hoogtepunten van het jaar: een zoektocht naar kolonies in het voorjaar (‘Sunrise survey’) en de Nacht van de Vleermuis, waarin speciale vleermuiswandelingen worden gehouden.

En de vleermuizen zelf? Tja, die slapen tot het voorjaar. Het jaar begint daarom langzaam.