Het verhaal achter de niqaab

Op haar vijftiende trouwde de Afghaanse Saraya met een 58-jarige man, een veroordeelde verkrachter. Ze wilde niet, maar haar vader dwong haar. Zij en haar kinderen vluchtten uiteindelijk voor het geweld van haar man. Saraya vreest voor haar leven en dat van haar kinderen als hij haar ooit vindt.

Saraya vertelt haar verhaal in het nieuwe programma ‘Niqaab’, letterlijk vertaald ‘masker’, op de Afghaanse televisie. Een blauw-wit masker bedekt haar gezicht: de blauwe helft moet haar onschuld voorstellen, de witte helft haar schoonheid. Maar het moet vooral haar identiteit verhullen en daarmee een podium bieden voor mishandelde vrouwen die eindelijk hun verhaal kunnen doen.

De 28-jarige Afghaanse televisiemaker Sami Mahdi bedacht het revolutionaire format. Het publiek bestaat uit mensenrechtenexperts en religieuze deskundigen die de vrouwen advies geven. CNN maakte een reportage over het nieuwe programma en interviewde bedenker Mahdi:

Volgens de Women and Children Legal Research Foundation zijn tenminste 59 procent van de huwelijken in Afghanistan gedwongen en krijgt tenminste 37 procent van de jonge bruiden te maken met fysiek geweld in hun huwelijk.

    • Hans Klis