Het binnenste van de club: darkrooms en koelruimtes

cd techno

Fünf, Various Artists ****

Veel clubs of labels vieren hun verjaardag door een compilatie van hun beste werk uit te brengen. Zo niet de Berlijnse technoclub Berghain en het daaraan verbonden label Ostgut Tonträger. Zij vieren hun vijfjarige bestaan door niet terug, maar juist vooruit te kijken. Op het indrukwekkende dubbelalbum Fünf staan alleen maar nieuwe nummers.

Het idee achter het album is geweldig. Er is de afgelopen vijf jaar veel gezegd en geschreven over hoe de architectuur van de club, die is gevestigd in een monumentale oude elektriciteitscentrale, de muziek heeft beïnvloed. Het label heeft dit letterlijk genomen en geluidsopnames laten maken van het binnenste van de club: koelruimtes, darkrooms, stroboscopen en zoemende koelkasten. Met deze geluiden hebben alle dj’s en producers die aan de club zijn verbonden een track gemaakt.

Het resultaat is een veelzijdig album met 24 nummers, die toch vaak dezelfde duistere en industriële sfeer delen doordat ze uit dezelfde bron komen. De sterke tracks zijn grofweg in te delen in roestige techno en uitgeholde house.

Sommige producers hebben de opnames gebruikt als abstracte geluidscollages onder hun technobeats – rammelende kettingen, dreunende deuren en ondefinieerbaar gegons. Anderen hebben de geluiden totaal vervormd en er housemelodieën en basloopjes uit weten te kneden.

Met Fünf laten de Berghain en Ostgut Ton wederom horen waarom ze momenteel toonaangevend zijn in de elektronische muziek.

Toon Beemsterboer

    • Toon Beemsterboer