Haar heks was niet echt boos

Hanna Kraan schreef de ‘Verhalen van de boze heks’, bekend van de VPRO-serie.

Haar boze heks was niet eens echt een boze heks, zei kinderboekenschrijfster Hanna Kraan eens over haar succesvolste creatie. Maar soms kan de heks uit haar humeur zijn, voegde ze er aan toe, en dan moeten de andere dieren in het bos oppassen. Gisteren overleed Kraan op 64-jarige leeftijd.

Zeven boeken schreef Kraan over de heks tussen 1990 en 2003. Voor het kinderprogramma Villa Achterwerk werden ze alle zeven bewerkt tot een animatieserie, met Loes Luca als de stem van de heks. De lerares Italiaans aan het conservatorium in Rotterdam debuteerde pas op 43-jarige leeftijd. Wel had ze voor het blad Boerderij verhalen voor de kinderpagina geschreven.

De wispelturige heks was er niet meteen. Kraan bedacht haar als spannende toevoeging aan een tobberige uil, een pedante merel, een speelse egel en een bezorgde haas. Kraan streefde ernaar herkenbare personages neer te zetten, die aansloegen bij de leeftijdsgroep 6 tot en met 9 jaar.

Kraan kon ook vlotte verhalen schrijven zonder de heks, liet ze nog zien. In 2005 publiceerde ze Krik en in 2006 Domper, Krik en Melle. Ook dat waren goed lopende dierenverhalen, met de depressieve pad Domper en het opgewekte konijn Krik, die wonen in de tuin van de familie Keizer.