Geen kwakzalverij bij het Helen Dowling Instituut

Secretaris Frits van Dam van de Vereniging tegen de Kwakzalverij ergert zich aan een proefschrift over acupunctuur bij stuitligging op het Erasmus Medisch Centrum (opinie, 29 december). Hij verwijt het EMC kwakzalverij te bedrijven. Ik meng mij niet in deze kwestie.

Waarover ik het wel wil hebben, is zijn verrassende opmerking aan het einde van zijn betoog dat het Helen Dowling Instituut „psycho-oncologische kwakzalverij” bedrijft.

Hierbij slaat hij de plank mis. Onze intenties noch onze methoden hebben een alternatieve of kwakzalverige inhoud.

Het Helen Dowling Instituut helpt mensen met kanker en hun naasten op een professionele manier de ziekte emotioneel te verwerken. Wij kunnen mensen absoluut niet genezen van kanker en er ook niet voor zorgen dat ze langer leven. Dat maken we duidelijk in woord en geschrift.

Tussen iemands psyche en het ontstaan en/of de beloop van kanker bestaat naar onze opvatting geen relatie. Voor genezing en overleving moeten patiënten niet bij ons zijn, maar bij hun medisch specialist. Wij kunnen dus niets doen aan iemands levenskwantiteit, maar wel aan diens levenskwaliteit. Dat is ook ons doel.

Onze therapeuten zijn regulier opgeleid, zijn geregistreerd door de overheid, gebruiken gangbare methodieken en hangen geen alternatieve theorieën en methoden aan. Het Helen Dowling Instituut is een reguliere, ISO-gecertificeerde GGZ-instelling, die zich verre houdt van handoplegging en aardstralentherapie. Wij helpen op een integere, betrokken en vooral professionele manier mensen met kanker en hun naasten om overeind te blijven in een moeilijke periode van hun leven.

Dr. Bram Kuiper

Directeur Helen Dowling Instituut