Franse lobbyist moet Gbagbo redden

Terwijl Afrikaanse leiders proberen hem vreedzaam te doen opstappen, roept Laurent Gbagbo hulp in van omstreden Franse adviseurs, onder wie ex-minister Roland Dumas.

Naast de officiële bemiddelaars zijn ook de lobbyisten gearriveerd. De crisis in Ivoorkust trekt buitenissige raadgevers aan die tegen betaling een mening komen verkondigen.

Laurent Gbagbo, de president van Ivoorkust die weigert te accepteren dat hij eind november de verkiezingen heeft verloren, heeft daarbij een opvallende voorkeur voor omstreden blanke lobbyisten. Hij lijkt erop te hopen dat zij genoeg gewicht in de schaal leggen om de internationale opinie te keren. Amerika, Europa en Afrika willen immers van Gbagbo af.

De opmerkelijkste lobbyisten landden vrijdag op het vliegveld van de zakenhoofdstad Abidjan. Jacques Vergès, een 85-jarige Franse advocaat die naam heeft gemaakt door oorlogsmisdadigers, dictators en terroristen te verdedigen, werd onthaald door de presidentiële fanfare.

In zijn kielzog de 88-jarige Roland Dumas, een andere omstreden éminence grise uit Frankrijk, de voormalige kolonisator. Dumas diende als minister van Buitenlandse Zaken onder president François Mitterand en kreeg in de jaren negentig gevangenisstraf opgelegd vanwege zijn betrokkenheid bij omkooppraktijken van de oliefirma Elf, een van de grootste corruptieschandalen in de Franse geschiedenis.

Gbagbo, die door de rest van de wereld vooral als een slechte verliezer wordt gezien, houdt vol dat de internationale gemeenschap hem in een hoek drijft omdat hij een voorstander is van Afrikaanse zelfbeschikking. Hij zegt dat niet zijn opponent Alassane Outtara, maar hijzelf de meerderheid van de stemmen heeft behaald bij de verkiezingen in november.

Frankrijk is volgens Gbagbo de leider van een buitenlands complot tegen hem. Ironisch genoeg gaf de Ivoriaanse staatstelevisie de afgelopen dagen juist de Franse advocaten ruim de tijd om hun verhaal te doen. Zij lijken overtuigd dat Gbagbo onrecht is aangedaan. Vergès uitte woede over de Verenigde Naties, die volgens hem niet inzien dat de verkiezingen op 28 november oneerlijk zijn verlopen. Dumas betuigde zijn steun aan Gbagbo op de marmeren trappen van het presidentiële paleis, met zijn wandelstok in de hand.

Vorige maand huurde Gbagbo ook een Amerikaanse pleitbezorger in. Lanny Davis, een voormalige adviseur van de regering van Bill Clinton, moest voor honderdduizend dollar per maand Gbagbo’s imago oppoetsen.

Davis heeft ervaring met omstreden Afrikaanse leiders: op zijn lijst van klanten staat Teodoro Obiang, de beruchte president van olierijk Equatoriaal Guinee.

Aan The New York Times legde Davis uit dat hij een vreedzame oplossing probeerde te vinden. Dat mislukte toen Gbagbo weigerde een door Davis geregeld telefoontje van de Amerikaanse president Barack Obama aan te nemen. Davis kreeg driehonderdduizend dollar vooruitbetaald. Gbagbo wil een deel daarvan terug. Een verontwaardigde Davis zei afgelopen weekend dat hij tien volle dagen voor Gbagbo heeft gewerkt, en het geld hard nodig had voor een Franse tolk.

    • Pauline Bax