Facebook zou al 50 miljard dollar waard zijn

FILE - In this file photo taken April 21, 2010, Facebook CEO Mark Zuckerberg delivers an address in San Francisco. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez, file)
FILE - In this file photo taken April 21, 2010, Facebook CEO Mark Zuckerberg delivers an address in San Francisco. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez, file) Facebook-oprichter Mark Zuckerberg tijdens een toespraak in San Francisco. (Foto AP)

Een ophanden zijnde investering van 500 miljoen dollar (376 miljoen euro) van de gerenommeerde zakenbank Goldman Sachs in Facebook zou het bedrijf rond de sociale netwerksite van oprichter Mark Zuckerberg waarderen op 50 miljard dollar. Dat meldt The New York Times op basis van betrokkenen bij de deal.

Daarmee zou Facebook in waarde bedrijven als eBay, Yahoo en TimeWarner voorbijstreven.

Dat de waarde van Facebook zo hoog ingeschat wordt ligt aan de potentie van te genereren advertentie-inkomsten, stelt Robert Cyran van de financiële rubriek Breaking Views in onder meer NRC Handelsblad. Maar:

“Ook al doet het webpubliek van Facebook slechts onder voor dat van Google, het ontlenen van meer inkomsten aan zijn gebruikers zou wel eens problematisch kunnen zijn en kunnen leiden tot zorgen over de privacy. Gebruikers kunnen wispelturig worden, zoals bij MySpace. En adverteerders zullen wellicht nooit met hetzelfde gemak advertenties online plaatsen als ze dat bij televisiezenders of op reclameborden doen.” - Robert Cyran, Breaking Views, 30 december 2010.

Beursgang
De jongste investering van 500 miljoen zou bestaan uit 450 miljoen dollar van Goldman Sachs en 50 miljoen van het Russische Digital Sky Technologies. Het nieuwe kapitaal zou de druk op Facebook om naar de beurs te gaan alleen maar doen toenemen, schrijft The New York Times.

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft al aangekondigd een onderzoek te beginnen naar private investeringen in internetbedrijven. Dit onderzoek is volgens analisten gespitst is op de voorkeur van internetbedrijven voor private investeerders om maar niet te hoeven voldoen aan de vereisten van een beursgang.

Facebook heeft tot dusver alleen geld aan private investeerders ontleend, en hoeft dus ook geen inzage te geven in de bedrijfshuishouding. Over een beursgang in de nabije toekomst wordt druk gespeculeerd, maar eigenaar Zuckerberg heeft gezegd dat het geen zin heeft om “je adem in te houden” tot het zover is.

Zuckerberg nog rijker
De waarde van Mark Zuckerberg zelf zou nu  in de orde van grootte van Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin zijn. Met 6,9 miljard dollar was Zuckerberg nummer 35 op de Forbes-lijst van vermogende Amerikanen, maar het zakenblad ging nog uit van een waarde van Facebook van 23 miljard dollar.

    • Bart Hinke