Facebook op 50 miljard dollar gewaardeerd

De sociale netwerksite Facebook is door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs gewaardeerd op 50 miljard dollar, zo schreef de Amerikaanse krant The New York Times gisteren.

Facebook zou daarmee meer waard zijn dan internetbedrijven als Ebay en Yahoo en mediagigant Time Warner.

De waardering van Facebook is het fundament onder een lening van 500 miljoen dollar (376 miljoen euro), die Goldman Sachs en de Russische investeringsmaatschappij Digital Sky Technologies hebben verstrekt, aldus The New York Times. De Russen zouden eerder al 500 miljoen dollar in Facebook hebben geïnvesteerd.

Volgens de krant is de waardering een teken van de groeiende macht van Facebook, dat internetgigant Google naar de kroon steekt. Met de kapitaalinjectie kan Facebook veelgevraagde computerexperts aantrekken en nieuwe overnames doen.

Volgens The New York Times voedt de waardering van 50 miljard dollar speculaties over wat Facebook waard zou zijn op de beurs. Op dit moment heeft het bedrijf geen beursnotering en publiceert het geen winstcijfers of andere financiële informatie.

Topman Mark Zuckerberg liet afgelopen november weten dat een beursgang op korte termijn niet te verwachten valt. Volgens The New York Times, dat zich beroept op bronnen rond de recente lening aan het internetbedrijf, zou het bestuur van Facebook echter een beursgang in 2012 overwegen.

Hoewel Facebook en andere sociale netwerksites als Twitter en LinkedIn niet beursgenoteerd zijn, is er een levendige handel in de aandelen van deze bedrijven ontstaan.

Afgelopen november leverde een pakket Facebook-aandelen op een veiling voor incourante effecten 40 miljoen dollar op. Volgens de internetbeurs SharesPost is de waarde van Facebook het afgelopen jaar verdrievoudigd tot 42,4 miljard dollar. De waardering van Goldman Sachs zou deze schatting verder onderbouwen.

Volgens The New York Times heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC inmiddels een onderzoek ingesteld naar de incourante handel in aandelen van internetsites. Volgens de krant vermoedt de SEC dat bedrijven als Facebook en Twitter de officiële beurs mijden, om te voorkomen dat ze financiële informatie naar buiten moeten brengen.

Volgens The New York Times wil Goldman Sachs via een speciale constructie investeerders in staat stellen geld te steken in Facebook. Volgens de regels van de SEC dienen bedrijven die meer dan 499 aandeelhouders hebben, hun jaarcijfers te publiceren. De speciale constructie die Goldman Sachs heeft bedacht, zou echter gelden als één aandeelhouder, aldus The New York Times. Of de SEC akkoord gaat, is echter onduidelijk.

Dit jaar passeerde Facebook Google als de meest bezochte site ter wereld.