...En in Beebe (VS) vielen spreeuwen uit de lucht

Dead birds lie on the ground after being thrown off the roof of a home by a worker with United States Environmental Services LLC in Beebe, Ark. Sunday, Jan. 2, 2011. Wildlife officials are trying to determine what caused more than 1,000 blackbirds to die and fall from the sky over the Arkansas town. (AP Photo/The Arkansas Democrat-Gazette, Stephen B. Thornton) ARKANSAS TIMES OUT; ARKANSAS BUSINESS OUT
Dead birds lie on the ground after being thrown off the roof of a home by a worker with United States Environmental Services LLC in Beebe, Ark. Sunday, Jan. 2, 2011. Wildlife officials are trying to determine what caused more than 1,000 blackbirds to die and fall from the sky over the Arkansas town. (AP Photo/The Arkansas Democrat-Gazette, Stephen B. Thornton) ARKANSAS TIMES OUT; ARKANSAS BUSINESS OUT AP

Amerikaanse autoriteiten zoeken naar een verklaring voor de raadselachtige dood van meer dan duizend vogels, die op Oudejaarsavond uit de lucht kwamen vallen bij het plaatsje Beebe in de staat Arkansas. Zo’n 65 vogellijkjes zijn voor onderzoek naar laboratoria gebracht.

Kort voor middernacht, omstreeks half twaalf, kwamen de eerste meldingen over dode vogels die op straat vielen binnen bij Arkansas Game and Fish Commission. Over een gebied met een doorsnee van zo’n twee kilometer werden dode vogels gevonden. Het gaat om de epauletspreeuw (Agelaius phoeniceus).

Een ornitholoog die bij het onderzoek is betrokken, opperde gisteren dat een zwerm van de vogels mogelijk getroffen is door de bliksem of door hagel op grote hoogte. Een andere mogelijkheid is dat de dieren opgeschrikt zijn door vuurwerk, waarna de stress hun fataal is geworden.

Honderdduizenden epauletspreeuwen hebben een bosje in de buurt van Beebe de afgelopen jaren gebruikt om te overnachten. Maar daar werden dit weekeinde geen dode vogels gevonden. Vergelijkbare incidenten met vogels komen wel vaker voor, onderzoek levert meestal geen duidelijke doodsoorzaak op. (AP, AFP/ Foto AP)