Directeur ProRail treedt af om gezondheidsredenen

President-directeur Bert Klerk van ProRail  treedt per 1 februari af om gezondheidsredenen. Hij ontkent dat zijn terugtreden te maken heeft met de recente problemen op het spoor als gevolg van het winterweer.

Klerk (59) lijdt al enkele jaren aan lymfeklierkanker. De ziekte leek met behulp van chemotherapie onder controle te zijn gebracht. NRC-redacteur Lolke van der Heide sprak met Klerk:

“Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de kanker toch op  twee plaatsen is teruggekeerd”, aldus Klerk. “Ik  moet nu een beenmergtransplantatie ondergaan. En  dat is niet te combineren met een zware baan bij ProRail. Ik moet  me nu 100 procent concentreren op mezelf.” - Bert Klerk, president-directeur ProRail

Tijdelijk opvolger
Klerk draagt op 1 februari zijn taken over aan Claudia Zuiderwijk-Jacobs, nu nog lid van de Raad van Commissarissen van ProRail. Het voornemen is Zuiderwijk-Jacobs per 5 januari 2011 te benoemen tot tijdelijk bestuurder. Het is nog onduidelijk wie de definitieve opvolger van Klerk wordt, aldus ProRail.

Kritiek op NS en ProRail
In de Tweede Kamer werd twee maanden geleden met ergernis gereageerd op het slechte functioneren van spoorbeheerder ProRail. Aanleiding voor de kritiek waren de duizenden gestrande reizigers na een brand in de verkeersleidingspost op 19 november. Ook de dagenlange storingen op het spoor als gevolg van het winterweer kwamen ProRail en de NS op kritiek te staan. In de Tweede Kamer werd aangedrongen op het vertrek van Klerk. De ChristenUnie wilde ProRail zelfs opheffen. ProRail is een staatsbedrijf dat valt onder de minister van  Infrastructuur en Milieu.

Hoorzitting Tweede Kamer
De spanningen tussen ProRail en de NS liepen in december op toen de twee openlijk ruzieden over de oorzaak van de storingen en het wel dan niet scheiden van de informatievoorziening. De Kamer houdt deze maand een hoorzitting, waarin NS en  ProRail in het openbaar gehoord worden over de problemen op het spoor. Klerk heeft aangegeven hierbij nog aanwezig te kunnen zijn.

    • Marije Willems