Dakar: De Rooy valt uit

Gerard de Rooy is na een dag al uitgeschakeld in de Dakar-rally. De truckchauffeur uit Brabant stapte gisteren na 72 van de 222 kilometer op de eerste dag uit. De dagzege ging naar titelverdediger Vladimir Chagin. Het was alweer de 57ste van de Rus.

Even voordat hij uitviel had De Rooy met zijn Iveco-truck een hoge sprong gemaakt. Daarbij kwam hij hard neer, waardoor hij een rugblessure opliep. Na een bezoek aan de arts besloot De Rooy om zijn rally voortijdig te beëindigen.

Ook voor truckers Hans Bekx en Wuf van Ginkel kwam er tijdens de eerste proef een einde aan de rally. Bekx kantelde met zijn Daf, Van Ginkel kreeg op de verbindingsroute – het stuk route dat de coureurs voor en na de tijdsproef afleggen – een klapband waarna hij met zijn Ginaf over de vangrails schoot.

Carlos Sainz heeft de eerste etappe bij de auto’s gewonnen. De Spanjaard was 1.31 minuten sneller dan de Fransman Stéphane Peterhansel. Beste Nederlander bij de auto’s werd Erik van Loon. Hij eindigde als dertiende.

Motorrijder Frans Verhoeven is tiende geworden in de eerste rit van de Dakar Rally. Verhoeven gaf op het 192 kilometer lange parcours tussen de Argentijnse plaatsen Victoria en Cordoba 4.23 minuten toe op de Portugese dagwinnaar Ruben Faria. (Novum)